Een beetje pit is niet weg te denken uit de Mexicaanse keuken. Scherpe salsa’s, hete sauzen, pittig gekruid vlees; allemaal kenmerkend voor de authentieke gerechten uit Mexico. Hoe ze die pittigheid toevoegen aan deze gerechten is door allerlei soorten pepers te gebruiken tijdens het koken. En de bekendste hiervan is misschien wel de chipotle peper. Dat is de peper waar we het vandaag over willen hebben. Ondanks zijn uitgesproken smaak is het toch nog vaak onbekend wat een chipotle peper precies is en wat je ermee kan, waar we middels deze blog verandering in willen brengen.
Daarom gaan we eerst in op wat een chipotle peper precies is. Vervolgens vertellen we wat je er allemaal mee kan en daarna geven we een aantal heerlijke authentieke recepten die met chipotle pepers gemaakt worden. Klaar om in de wereld van de chipotle peper te duiken? Laten we beginnen!
Iets wat veel mensen denken is dat de chipotle peper een pepersoort is, maar dat is niet zo. Een chipotle peper is namelijk de gerookte variant van de jalapenopeper. Chipotle pepers worden gemaakt door volrijpe, rode jalapenos uit te drogen middels het roken ervan. Wanneer ze helemaal uitgedroogd zijn, hebben ze nog ongeveer 10% van hun vocht over, waarna de jalapeno officieel een chipotle genoemd mag worden. De jalapenos die je in de winkel kunt kopen zijn vrijwel altijd groen, dit is in het stadium voordat de jalapenos rood worden. En wanneer ze rood zijn, worden ze vrijwel altijd gebruikt om er chipotle pepers van te maken.
Deze manier van het droogroken van jalapenos werd in het vroegere Meso-Amerika gebruikt om de pepers langer te kunnen bewaren. De naam ‘chipotle’ komt dan ook uit het oude Nahuatl, een inheemse taal uit Meso-Amerika, waarin chipotle letterlijk ‘gerookte peper’ betekent. (Wellicht een leuk feitje om eens te vertellen tijdens het eten!) Het meest waarschijnlijke is dat toen Columbus Amerika bereikt heeft, hij de chipotle peper mee terug heeft genomen naar Europa, waarna de chipotle peper zich verspreid heeft door de rest van de wereld.
En nog een leuk feitje, de jalapeno (waaronder zoals je nu weet ook de chipotle valt) is de meestgebruikte peper in de Mexicaanse keuken. In Mexico wordt gemiddeld zo’n 7 tot 9 kilo(!) jalapenos per persoon per jaar gegeten!
Maar wat kun je met een chipotle peper? Goede vraag. De chipotle kan in vele vormen gekocht en gebruikt worden. Zo kun je chipotle poeder (zo kun je hem ook vinden in ons assortiment!), chipotle vlokken, chipotle peper, maar ook geblikte chipotles in adobo saus tegenwoordig in veel winkels vinden.
Chipotles zijn in vergelijking met andere pepers redelijk mild, waarmee ze een aangename pittigheid kunnen toevoegen aan veel gerechten. Je kunt ze vaak vinden in salsa’s, in sauzen, en je ziet het vaak terug in marinades. Wanneer je met chipotle een marinade maakt, wordt dit een adobo-marinade genoemd.
Chipotle pepers hebben een pittige en karakteristieke rokerige smaak. Het vlees van de peper is aardig dik, waarom je deze peper het beste kunt meestoven in plaats van rauw gebruiken, al zie je ze dus ook terugkomen in sommige salsa’s. Om te laten zien hoe je ze kunt gebruiken hebben we hieronder een drietal heerlijke recepten voor je!
Laten we beginnen met een kipgerecht waarin chipotle pepers in adobo saus gebruikt worden. Zoals je nu weet betekent dit dus dat de kip gemarineerd gaat worden! Eerst gaan we de marinade maken. Dit doe je door de chipotle pepers uit het blik te halen, ze fijn te hakken en samen met de adobosaus in een grote kom te doen. Hier voeg je vervolgens fijngehakte knoflook, een gezonde scheut sojasaus, een eetlepel honing, zout, zwarte peper en twee eetlepels olijfolie aan toe.
Wrijf vervolgens de kippenvleugels in met de marinade en laat dit een paar uur rusten in de koelkast. Daarmee geef je de marinade de kans om zijn werk te doen en een heerlijke zoet-pittige smaak te geven aan de kippenvleugels.
Nadat de kip gemarineerd is kun je de kippenvleugels roosteren in een oven op 200 graden Celsius of grillen in een grillpan of barbecue, waar jouw voorkeur ook maar naar uit gaat. Wanneer de kippenvleugels gaar zijn hebben de vleugels een heerlijke chipotle-glazuur en kun je aanvallen; heerlijk als snack tijdens een borrel of tijdens het diner!
En dan nu een echt klassiek Mexicaans gerecht: zwartebonensoep met chipotle. Wat je hiervoor nodig hebt zijn (uiteraard) zwarte bonen, ui, knoflook, bouillon, tomatenpuree, komijn en natuurlijk chipotle poeder of pepers toe.
Stap 1 is om de knoflook en ui fijn te hakken en even aan te fruiten in een diepe pan. Hierbij een tip van ons: begin altijd met de ui en voeg enkele minuten later de knoflook toe. Als je de ui en knoflook tegelijk toevoegt, heb je kans dat de knoflook verbrand is voordat de ui zacht is geworden, waardoor de knoflook een bittere smaak krijgt. En dat wil je natuurlijk niet.
Wanneer je keuken is gevuld met de heerlijke geur van gefruite ui en knoflook is het tijd om de rest van de ingrediënten toe te voegen. Voeg eerst de tomatenpuree toe, waarna je de uitgelekte zwarte bonen, komijn, chipotle poeder en bouillon in de pan doet.
Laat vervolgens de soep een minuut of 20 sudderen, tot de smaken mooi met elkaar gemengd zijn. Mogelijk kun je daarna nog wat zout en peper toevoegen om de soep naar wens op smaak te brengen. Wanneer de soep klaar is kun je ervoor kiezen om hem te garneren met een schepje zure room en fijngehakte verse koriander om hem helemaal af te maken. Daarmee maak je hier een zowel lekker als eenvoudig Mexicaans feestmaal van!
Als laatste willen we je graag meenemen in het recept voor een heerlijk en eenvoudig bijgerecht: chipotle salsa. Begin hiervoor met het fijnhakken van een aantal rijpe tomaten, rode uien en een paar tenen knoflook. Meng deze ingrediënten in een grote kom.
Vervolgens hak je ook de chipotle pepers fijn, of gebruik kant-en-klaar chipotle poeder - wel zo makkelijk. Deze kun je naar smaak toevoegen aan de kom. Denk hierbij goed om hoe pittig je de salsa wilt hebben. Hou je van spicy? Voeg dan lekker veel chipotle toe. Ben jij of zijn degenen met wie je gaat eten niet zulke helden met pittig eten? Wees dan iets voorzichtiger met de chipotle pepers of chipotle poeder.
Wanneer je alles bij elkaar hebt gevoegd en goed hebt gemengd gaan we de salsa op smaak brengen met peper, zout, limoensap en komijnpoeder. Het sap van één rijpe limoen is vaak voldoende, maar mocht je liever een zuurdere salsa hebben kun je altijd meer toevoegen. Deze salsa kun je vervolgens garneren met fijngehakte verse koriander, om het geheel compleet te maken.
Laat deze salsa wanneer hij klaar is nog een minuut of 20 rusten in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. (Dit is een belangrijke stap om de salsa echt naar een volgend niveau te tillen, dus sla deze niet over!) Wanneer je een minuut of 20 hebt gewacht nog even goed mixen, waarna je nog zout, peper, limoensap en/of komijnpoeder kunt toevoegen als je dat nodig vindt. En ben je tevreden met de smaak? Dan is hij klaar om geserveerd te worden! Heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld de zwartebonensoep. En ook erg lekker om je taco’s mee te vullen. Geniet ervan!
In deze blog hebben we je meegenomen in de wereld van chipotle pepers. Zoals je nu weet zijn chipotle pepers gedroogde jalapenos en dus geen pepersoort op zichzelf. We hebben je verteld in welke vormen je chipotle pepers kunt vinden en ook in welke gerechten je ze goed kunt gebruiken. Naast de gerechten die we in deze blog genoemd hebben kun je chipotle pepers natuurlijk gebruiken om aan ieder gerecht een heerlijke pittige en rokerige smaak toe te voegen, dus laat vooral je creativiteit de vrije loop. Hiermee hebben we je hopelijk weer wat nuttige informatie gegeven die je kunt gebruiken in de keuken en geïnspireerd om weer lekker de keuken in te duiken.
Wanneer staat bij jou de zwartebonensoep of taco’s met chipotle salsa op het menu? Of misschien ben je wel van plan deze mooie peper op een heel andere manier te gebruiken. Wij zijn benieuwd! In ieder geval hopen we dat je van deze heerlijke toevoeging aan jouw arsenaal van kruiden kunt gaan genieten. Geniet ervan met vrienden en familie en natuurlijk eet smakelijk!