Van stroopwafels, poffertjes, drop en haring happen tot tompoezen, bitterballen, oliebollen en kaas. Stuk voor stuk heerlijk, typisch Nederlands eten. Maar waar die Nederlanders pas écht verzot op zijn? Hollandse pot! Niets is natuurlijk lekkerder dan in de winter opwarmen met een smaakvolle stamppot. Nu de temperaturen dalen is het hoog tijd om jou te inspireren met typisch Nederlandse gerechten, zoals stamppot, erwtensoep, hutspot en hete bliksem zodat je jezelf (en je tafelgasten) kunt verrassen met deze heerlijke winterkost!
Hollandse pot koken
Stampen, wij Nederlanders zijn er dol op. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders in de winter regelmatig een stamppot op tafel zetten. Meer dan de helft zelfs enkele keren per week! Stamppot wordt gemaakt op basis van aardappelen en groente. Een gouden duo waarmee je natuurlijk volop kunt variëren, zoals je straks in onze lijst met typisch Nederlandse gerechten zult ontdekken.
NEDERLANDSE STAMPPOTTEN
Zodra de winterjas uit de kast komt en de ijsbloemen op het raam staan, dan weet je: het is tijd voor stamppot. Geen fijner gevoel dan op een gure winterdag de koude tocht huiswaarts maken terwijl een bord (hart)verwarmende stamppot je op staat te wachten. Om jou van nieuwe inspiratie te zien delen wij onze Oer-Hollandse winterkost favorieten:
1. STAMPPOT BOERENKOOL
We trappen de lijst af met een echte Nederlandse klassieker: stamppot boerenkool! Wist je dat dit de meest gegeten stamppot is in Nederland? Dé ultieme Hollandse kost bestaat uit kruimige aardappelen, boerenkool, een scheutje melk, spekjes en jawel: een rookworst. Klein beetje mosterd erbij, et voilà, je hebt een heerlijk Hollands gerecht! Tip: eet boerenkool na de eerste nachtvorst. Dat zou hét lekkerste moment zijn om deze stamppot op tafel te zetten; boerenkool maakt namelijk door de kou extra suikers aan.
2. HETE BLIKSEM
Een favoriet voor velen: hete bliksem. Deze typisch Nederlandse stamppot dankt zijn naam aan de gebruikte appels die vocht afgeven en de stamppot zo warm houdt. Hoofdrol in deze stamppot: kruimige aardappelen, zure én zoete appels en uien. Om deze heerlijke winterse stamppot extra smaak te geven, voeg je een klontje boter toe, een snufje kaneel, peper en zout.
3. STAMPPOT ZUURKOOL
Stamppot zuurkool. You hate it, or you love it. Wij zetten maar al te graag een smeuïge stamppot op tafel – het liefst zoals grootmoeder ‘m vroeger maakte. Benodigdheden: kruimige aardappelen, zuurkool, een scheutje melk, spekjes, rookworst, een klodder mosterd, peper en kruidnagel. Meer inspiratie nodig? Lekkere kruiden om bij dit stamppotje te voegen zijn laurier, tijm, knoflook en kerrie. En voor alle zuurkool-haters: wist je dat zuurkoolstamppot een plekje heeft veroverd op #3 van ‘meest gegeten stamppotten in Nederland’?
4. ERWTENSOEP
Denk je aan erwtensoep, dan denk je al snel aan schaatsen, een sneeuwballengevecht en de Nieuwjaarsduik. Erwtensoep is een stevige soep gemaakt van spliterwten. Zo stevig zelfs dat je lepel rechtovereind in de soep blijft staan. En voor alle kenners: erwtensoep is geen snert. Om snert te maken voeg je eerst nog varkensvlees en spek toe én laat je het minstens een nachtje staan. Zo trekken alle smaken nog beter de soep in.
5. ANDIJVIESTAMPPOT
Warm deze winter op met een heerlijke andijviestamppot; een all-time favourite. Dé tip om stamppot rauwe andijvie te voorzien van een heerlijke smaak? Voeg de juiste kruiden en specerijen toe! De smaak van andijvie is vrij vlak en neutraal. Kruiden en specerijen die perfect zijn bij de stamppot zijn mosterd of mosterdzaad, garam masala poeder, peper en natuurlijk: nootmuskaat! Door de warme, licht pittige, smaak wordt de hutspot ineens een stuk lekkerder. Gooi er niet teveel in, want het kan snel overheersen.
>> Psst: zin in een lekker stamppot recept? Probeer deze stamppot met gerookte zalm!
6. HUTSPOT
Op een koude winterdag gaat er niets boven een heerlijke hutspot. Hutspot is, na boerenkoolstamppot, de meest gegeten oer-Hollandse kost. Het enige wat je nodig hebt? Aardappelen, wortelen, uien en warme melk om het extra smeuïg te maken. Het geheime ingrediënt van hutspot zijn echter de kruiden. Hutspot kan namelijk zoveel spannender dan alleen een laurierblaadje in het kookwater toevoegen. Vooral nootmuskaat is in hutspot onmisbaar. Al zijn deze kruiden ook heerlijk om toe te voegen: kurkuma, knoflookpoeder, paprikapoeder, dragon en kruidnagel. Tip: zet de kruiden niet op tafel, maar voeg ze toe voordat je met de stamper aan de slag gaat. Zo kunnen de kruiden goed mengen met jouw gerecht.
Oh, en nog even dit. Hutspot is geen stamppot – je hoeft de ingrediënten namelijk alleen te husselen en niet te stampen.
7. HACHEE
Hachee, een traditionele stoofpot, is een typisch Nederlands gerecht! Hachee wordt bereid op basis van rundvlees, vis en groente en wordt vaak geserveerd met rode kool en aardappelen. Het woord Hachee stamt af van het Franse woord ‘hacher’, wat hakken betekent.
8. SPRUITJES
De spruit. Het is een beruchte groente. Deze wintergroente uit de Nederlandse keuken, zit bomvol vitamine C en kun je goed combineren met feta en pijnboompitten. Veel Nederlandse gerechten worden gemaakt met spruitjes. Wat dacht je van spruitjes uit de oven met kaas en spekjes? Of spruitjes stamppot met walnoten? Of bijvoorbeeld een heerlijke ovenschotel met spruitjes en gehaktballetjes, aardappelpuree en een beetje geraspte kaas?
Perfecte kruiden voor stamppot
Zo, helemaal geïnspireerd door alle winterse stamppotten? Tijd om de keuken in te duiken! Het recept voor een uiterst succesvolle stamppot? Dat zijn de speciale stamppotkruiden waarmee je in een handomdraai jouw stamppot naar een hoger niveau tilt! In deze kruidenmix zit o.a. citroen, venkelzaad en peterselie dat een heerlijke frisse tint aan je stamppot geeft. De kurkuma, peper en kruidnagel geven je stamppot juist een licht, subtiel pitje. Foelie, laurier en nootmuskaat zorgen voor een vertrouwde smaak. Dus, haal je stamper maar tevoorschijn, tijd om een heerlijke andijviestamppot, hutspot of boerenkoolstamppot te maken!