Hoewel dit gerecht uit het Midden-Oosten komt, is het niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. We hebben het natuurlijk over shoarma. De een eet een broodje shoarma als lunch, de ander haalt hem bij de grillroom voor een snelle doordeweekse hap, of na het stappen nog ‘even snel’ een kapsalon halen wordt nog steeds vaak gedaan.
Ook maken we met z’n allen steeds vaker thuis shoarma, als basis voor een gezonde avondmaaltijd. En dat is waar we het vandaag over willen hebben, zodat je thuis de lekkerste shoarma kunt maken. In deze blog willen we je daarom hèt geheim van menig grillroom gaan geven (hint: het zit hem in kruiden), zodat jij thuis ook een heerlijk broodje shoarma kunt maken. En ben je benieuwd hoeveel shoarma je per persoon nodig hebt? Of wat de belangrijkste smaakmaker in shoarmakruiden is? Dan zit je hier goed, want hieronder geven we ook op deze vragen antwoord. Laten we beginnen!
Shoarma is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Maar ook wordt het in Nederlandse keuken steeds vaker thuis gemaakt, wat natuurlijk de reden is dat jij deze blog leest. Het woord shoarma betekent ‘draaiend’, waarmee verwezen wordt naar de manier waarop shoarma in de grillroom op het spit gegaard wordt. (Een leuk feitje om op tafel te leggen als je aan het genieten bent van je volgende broodje shoarma!) Je hebt zo’n verticaal spit vast wel eens zien staan bij de grillroom bij jou in de buurt. Vaak worden om een pita shoarma te maken van het grote spit dunne reepjes afgesneden, welke vervolgens direct geserveerd worden.
Shoarma kan van alle soorten vlees gemaakt worden. Traditioneel wordt lamsvlees gebruikt, maar ook kip en rund worden vaak gebruikt. Omdat shoarma oorspronkelijk uit een regio komt waar de bevolking voor het overgrote deel Islamitisch is, wordt amper varkensvlees gebruikt. Echter, in Nederlandse supermarkten kun je ook shoarma vinden van varkensvlees.
Om de shoarma op smaak te brengen wordt het vlees gemarineerd in een kruidenmix die is aangemengd met olijfolie. De specerij die vaak de boventoon voert in shoarmakruiden is komijn, waarmee het direct een Midden-Oosterse tint krijgt. En hoeveel shoarma je per persoon nodig hebt? Voor een gemiddelde eter mag je uit gaan van 150 gram shoarmavlees.
Dat brengt ons naar de volgende vraag: wat zit er in shoarmakruiden? Dit blijft een lastige vraag, omdat dit per regio en per kok erg kan verschillen. Toch zie je dat eigenlijk overal dezelfde basis qua kruiden gebruikt wordt, welke bestaat uit komijn, koriander en knoflookpoeder.
Als je zelf shoarmakruiden wilt maken, begin je met de basis die we hierboven noemden: komijn, koriander en knoflookpoeder. Hieraan kun je naar smaak toevoegen wat jij lekker vindt. Ga er daarom mee experimenteren, zodat jij tot een kruidenmix kunt komen die perfect voor jou is! Om je wat inspiratie te geven: wat erg lekker is in shoarmakruiden zijn paprikapoeder, een snuf kaneel en een klein beetje chili voor wat extra pit. Als je hiermee de basis aanvult heb je een kruidenmix waarmee je een heerlijk broodje shoarma kunt maken. Uiteraard voegen we hieraan ook zout toe, om de smaken uit te balanceren. Als je een mix hebt gevonden die je lekker vindt, zorg dan dat je direct een goede hoeveelheid maakt! Dan hoef je niet iedere keer als je shoarma wilt eten opnieuw de kruidenmix te maken. Scheelt jou weer tijd en energie.
Maar wat jou nog meer tijd en energie kan besparen is het gebruiken van kant-en-klare shoarmakruiden. Dan hoef je niet alle kruiden en specerijen afzonderlijk in huis te halen, maar kun je wel genieten van een heerlijke huisgemaakte shoarma. Wij hebben in ons research en development center het harde werk al voor je gedaan door met allerlei samenstellingen van kruiden te experimenteren. Na een periode van experimenteren hebben we een aantal kruidenmixen voor shoarma samengesteld die mooi gebalanceerd en heerlijk van smaak zijn.
Wij hebben onderscheid gemaakt tussen Amsterdamse en Rotterdamse shoarmakruiden, die je allebei in ons assortiment kunt vinden. Het verschil? In de Amsterdamse shoarmakruiden voert komijn iets meer de boventoon, terwijl in de Rotterdamse shoarmakruiden kruidnagel en piment zitten, welke je in de Amsterdamse shoarmakruiden niet kunt vinden. Hiermee zijn de Rotterdamse shoarmakruiden warmer van smaak, terwijl de Amsterdamse shoarmakruiden wat kruidiger zijn en iets meer pit hebben. Voor ieder wat wils dus!
En daarnaast hebben we ook shoarmakruiden zonder zout gemaakt, zodat jij ook kunt genieten van de heerlijke smaak van shoarma op een gezonde manier. Want om gezond te zijn, hoef je wat ons betreft niet in te leveren op smaak.
Als je op zoek bent naar shoarmakruiden wil je je vast wagen aan een huisgemaakt broodje shoarma of de oer-Hollandse kapsalon. Daarom nemen we je hieronder mee in hoe je deze twee gerechten maakt, zodat jij direct met jouw kruidenmix aan de slag kunt!
Om een broodje shoarma te maken, zoals die ook in de grillroom kunt krijgen, is goede shoarma natuurlijk het belangrijkste ingrediënt. Neem hiervoor per broodje dat je wilt maken zo’n 75 à 100 gram vlees (rund, lam of kip - het kan allemaal) en snij het in dunne reepjes. (Dit komt dus uit op 2 broodjes per persoon) Ook kun je hier kiezen voor vegetarische shoarma, om zo een vegetarische variant te maken. Meng je zelfgemaakte of kant-en-klare shoarmakruiden vervolgens aan met een scheut olijfolie en wrijf het in het vlees. Laat de shoarma voor een minuut of 15 marineren. Ondertussen kun je de tijd nuttig gebruiken door de rest van het gerecht voor te bereiden.
Als vulling voor het broodje gebruiken we fijngesneden ui, sla, komkommer en tomaat. En wat betreft de saus kun je gaan voor knoflooksaus of een huisgemaakte tzatziki, waar je ook maar zin in hebt. (De huisgemaakte tzatziki is een stuk gezonder dan de vaak vette knoflooksaus. En bovendien erg makkelijk te maken met een zakje Thessaloniki Tease, Griekse yoghurt en geraspte komkommer!) De pitabroodjes kunnen nu ook kort in de oven, zoals op de verpakking vermeld staat.
Als je alle ingrediënten klaar hebt liggen is het tijd om de shoarma te bakken. Doe dit in een gloeiend hete pan, zodat je shoarma een mooie korst krijgt. Omdat je de shoarma dun gesneden hebt zal dit slechts een paar minuten duren. Als de shoarma gaar is kun je de pita beleggen met de gesneden groente, shoarma en je saus naar keuze. Genieten maar!
Veel Hollandser dan de kapsalon gaat het niet worden. Een heerlijke Hollandse traditie, die ook thuis makkelijk te maken is. Marineer hiervoor, net als voor het broodje shoarma, het shoarmavlees in de zelfgemaakte of kant-en-klare kruidenmix. Zet ook vast de oven aan op 200 graden Celsius, zodat deze goed heet kan worden.
Wanneer het vlees minimaal 15 minuten gemarineerd heeft, gaan we het bakken in een gloeiend hete koekenpan. Dit duurt slechts een paar minuten, omdat het vlees dungesneden is. Wanneer het vlees bakt kun je ook de patat bereiden in de oven, airfryer of frituurpan. Als zowel het vlees als de patat gaar zijn, kunnen we de kapsalon gaan samenstellen.
Neem een ovenschaal en bedek de bodem met een laag patat. Verdeel daarna de shoarma hierover, waarna je het geheel bedekt met een gezonde hoeveelheid geraspte kaas of een aantal plakken kaas. Zolang de shoarma maar goed bedekt is. (Tip: gebruik een jonge kaas, deze smelt het best!) Bak de kapsalon zo’n 15 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Ondertussen kun je de groenten snijden. Hiervoor nemen we een fijngesneden ui, sla, komkommer en tomaat. Als je er tzatziki bij wilt serveren is ook dit hét moment om het te maken. (Zoals we hierboven ook zeiden, kun je die eenvoudig maken met de Thessaloniki Tease!) Als de kaas gesmolten is haal je de kapsalon uit de oven, waarna je de groenten en saus toevoegt. Zo krijg je die heerlijke combinatie van patat, shoarma en kaas met de frisse groenten en tzatziki. Eet smakelijk!
In deze blog hebben we je alles vertelt wat je moet weten wat betreft shoarmakruiden. De basis van shoarmakruiden bestaat altijd uit komijn, koriander en knoflook, waarmee jij zelf kunt gaan experimenteren om jouw perfecte kruidenmix te maken. Maar als je het experimenteren liever aan de professionals overlaat, om zo tijd en energie te besparen, hebben we ook laten zien welke kant-en-klare shoarmakruiden wij ontwikkeld hebben. Ga je je eigen shoarmakruiden maken? Of toch liever een kant-en-klare mix proberen?
Of je nu zelf een kruidenmix gaat maken of een van de kant-en-klare kruidenmixen gaat gebruiken, wij weten zeker dat jouw huisgemaakte broodje shoarma of kapsalon een hit gaat worden. Maar let wel op, want straks komen al je vrienden en familie ieder weekend bij jou langs, in plaats van dat ze naar de grillroom gaan… Hoe dan ook, geniet van deze mooie kruidenmixen en heerlijke gerechten. Eet smakelijk!