We krijgen deze vraag nogal eens: “wat is het verschil tussen anijszaad en steranijs?” Niet zo vreemd, want ze lijken sterk op elkaar. Ook doen verhalen de ronde dat zowel anijszaad als steranijs goed zijn voor de gezondheid. Maar hoe zit dat dan precies? Om voor eens en altijd deze onduidelijkheden de wereld uit te helpen hebben we deze blog geschreven, zodat jij precies weet wat het verschil is en hoe ze bijdragen aan een gezond leven.
Om dit te doen vertellen we je eerst wat anijszaad en steranijs is. Vervolgens laten we de belangrijkste verschillen een voor een zien. Hetzelfde doen we met de gezondheidsvoordelen. Als laatste gaan we verder in op hoe je beide kruiden kunt verwerken in je gerechten, zodat jij er direct mee aan de slag kunt. (Een van deze recepten is misschien wel ons favoriete gerecht…) Laten we beginnen!
Allereerst anijszaad. Anijszaad groeit aan de gelijknamige plant die zo’n halve meter hoog wordt, welke oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. De zaadjes van deze plant zijn de anijszaadjes die je kent als het kruid. Anijszaad staat bekend om zijn eigenzinnige smaak, die die karakteristieke smaak geeft aan beschuit met muisjes en pepernoten. Ook bekende dranken als sambuca en raki worden op smaak gebracht met anijszaad.
Waar anijszaad van een plant komt, komen de kenmerkende sterren die we steranijs noemen van een boom. Deze kan wel een meter of 20 hoog worden, groeit voornamelijk in Azië en wordt vandaag de dag verbouwd in Cambodja en Laos. Waar de kenmerkende smaak van anijszaad in de zaadjes zelf zit, is de smaakmaker van steranijs de schil waar de zaadjes in zitten. Daarnaast is de smaak ook net even anders dan anijszaad. Steranijs wordt vaak gebruikt om Aziatische stoofpotten en soepen mee op smaak te brengen, omdat de sterren zelf eigenlijk niet eetbaar zijn maar wel een heerlijke smaak kunnen afgeven. Qua gebruik zou je het dus kunnen vergelijken met laurierblad. Ook is steranijs een van de vijf kruiden in vijfkruidenpoeder en de belangrijkste smaakmaker in pho, de bekende Vietnamese noodlesoep.
In het Midden-Oosten, waar anijszaad oorspronkelijk vandaan komt, wordt al sinds jaar en dag na de maaltijd op anijszaad gekauwd om de spijsvertering op gang te helpen. Daarnaast werd anijszaad door de indianen uit Amerika gebruikt tegen winderigheid. Daar verwerkten ze het in hun gerechten en gebruikten ze het om thee van te zetten.
Daarnaast kun je tegenwoordig in veel gezondheidswinkels en superfoodstores anijsolie vinden. Deze olie zou ook helpen tegen de winderigheid, waarnaast het gebruik van deze olie helpt om het verkrampen van de spieren te voorkomen. Dit komt omdat er veel vitamines en mineralen in anijszaad zitten, waarvan de belangrijkste vitamine B6 is. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en helpt bij de stofwisseling.
Hoewel anijszaad eten dus goed voor je kan zijn, is ook steranijs enorm gezond! Zo werkt het goed tegen de griep en verkoudheid, omdat ontstekingsremmend werkt, helpt met slijm oplossen en een antivirale werking heeft. Zo kun je met steranijs, gember en kaneel een heerlijke thee maken die je gezond de winter door krijgt. En niet alleen helpt dit goed tegen de verkoudheid en griep, je krijgt er ook nog eens een frisse adem van.
Over de vraag of steranijs hetzelfde is als anijszaad kunnen we dus een kort zijn: nee. Waar anijszaad groeit aan een plant, groeit steranijs aan een boom. Bij anijszaad geeft het zaad zelf de smaak, bij steranijs de schil waar het zaad in zit. Anijszaad komt uit het Midden-Oosten, steranijs uit Zuidoost-Azië. Anijszaad bevordert de spijsvertering en helpt tegen winderigheid en kramp, steranijs doet het beter als remedie tegen de griep en verkoudheid. En hoewel de smaak vergelijkbaar is, heeft steranijs een iets intensere smaak dan anijszaad.
Nu je weet wat het verschil is tussen anijszaad en steranijs, heb je misschien ideeën hoe je de kruiden wil gaan gebruiken in de keuken. Hierboven hebben we het alleen nog maar gehad over het gebruik van anijszaad in drank, pepernoten en muisjes, maar je kunt ook heerlijke gerechten maken met beide kruiden! Hieronder gaan we dieper in op twee gerechten, eentje waarin anijszaad gebruikt wordt en eentje waarin steranijs de absolute smaakmaker is
Allereerst shakshuka, misschien wel een van onze favoriete gerechten. Waarom? Je kunt eindeloos variëren met de kruiden, iedere groente die je nog in de koelkast hebt liggen kan erin en het is zowel smaakvol als gezond! Dit gerecht, wat in essentie gepocheerde eieren in tomatensaus is, komt oorspronkelijk uit Tunesië, maar je kunt het in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten op de kaart vinden.
Om te beginnen gaan we de kruidenmix maken waarmee we dit gerecht op smaak gaan brengen. (En direct een tip van ons: maak als je toch bezig bent een grotere hoeveelheid van deze kruidenmix! Zo hoef je niet telkens opnieuw de kruidenmix te maken als je shakshuka wilt eten, maar kun je hem simpelweg uit de pot lepelen.) Voor een heerlijk gebalanceerde shakshuka-mix gebruiken we 1 theelepel komijnzaad, 1 theelepel korianderzaad, 1 theelepel anijszaad en 1 theelepel gerookt paprikapoeder. En mocht je van pittig eten houden, kun je hieraan ook nog een snuf cayenne peper toevoegen.
Als je je kruidenmix in de aanslag hebt, kunnen we beginnen met de bereiding. Hiervoor fruiten we eerst een fijngehakt uitje en 3 tenen knoflook aan in een grote koekenpan. Wanneer deze zacht zijn voegen we de kruidenmix toe. Laat de kruidenmix een minuutje bakken zodat ze hun aroma goed kunnen vrijgeven.
Vervolgens voegen we een 1 blik tomatenblokjes toe. Laat dit 10 tot 15 minuten sudderen, totdat het een iets dikkere tomatensaus wordt. Deze kun je nu op smaak brengen met zout en zwarte peper. Wanneer de saus de gewenste dikte heeft gaan we kuiltjes maken in de saus om de eieren in te breken. Als je de eieren verdeeld hebt over de saus draaien we het vuur laag en doen we een deksel op de pan, waarna we de eieren 5 tot 7 minuten laten pocheren in de saus. Wanneer de eieren gaar zijn maar de dooiers nog zacht (zodat je lekker met het brood in de dooier kunt dippen!), kan de pan van het vuur.
Om het gerecht af te maken garneren we het met fijngesneden peterselie en verkruimelde fetakaas. We serveren de shakshuka met vers brood en Griekse yoghurt–vers brood om mee te dippen en Griekse yoghurt om de warmte en pittigheid van het gerecht mee te breken. En naast dat het gerecht heerlijk is en er prachtig uit ziet, is het ook nog een enorm gezellig gerecht. Zet de pan op tafel om vervolgens met zijn allen hierin het verse brood te dippen–geniet ervan!
Nu we hebben gezien welk wereldgerecht je met anijszaad kunt maken, moeten we ook voor steranijs met niet het minste gerecht komen. En gelukkig is dat niet zo moeilijk, want steranijs is dé smaakmaker van een gezonde en smaakvolle Vietnamese pho. In dit recept gaan we zelf de bouillon maken, maar als je hiervoor geen tijd hebt kun je natuurlijk ook een paar scheppen smaakvolle bouillonpoeder gebruiken.
Voor de bouillon roosteren we eerst een gehalveerde, ongeschilde ui en een stuk gember ter grootte van een duim onder de grill of in een koekenpan. Doe vervolgens in een grote pan 3 tot 5 liter water. (En nog een tip: nu je toch bezig bent, kun je beter meer bouillon maken. Je kunt het prima invriezen en een huisgemaakte bouillon is eigenlijk altijd lekkerder dan die je maakt met een bouillonblokje.) Voeg aan het water de geroosterde ui en gember, 1 kaneelstokje, 3 kruidnagels, 3 steranijs, 1 eetlepel korianderzaad, 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel rijstazijn toe. Laat dit vervolgens minstens 45 minuten sudderen, zodat de bouillon goed op smaak kan komen. Hoe langer, hoe beter!
Proef vervolgens de bouillon en breng verder op smaak met zout en zwarte peper. Nu de bouillon klaar is heb je het zwaarste gedeelte gehad, nu is het nog een kwestie van de noodles koken en toppings snijden. Gebruik voor een pho rijstnoodles, dat is hoe ze het in Vietnam ook doen, en kook ze zoals aangegeven op de verpakking.
Voor het serveren moeten we natuurlijk eerst nog even de bouillon zeven om de vaste ingrediënten eruit te halen. Wanneer je dat gedaan hebt doe je een portie gekookte rijstnoodles in een grote kom en schep je hier de gezeefde bouillon overheen. (Mocht je graag een proteïne toevoegen aan je pho is dit het moment om dun gesneden gebakken biefstuk of kipfilet op de rijstnoodles te leggen.) We serveren de pho vervolgens met dun gesneden bosui en gele ui, koriander, Thaise basilicum, taugé en partjes limoen. Deze toppings kan iedereen naar smaak toevoegen aan hun kom noodlesoep. Geniet van deze heerlijke kom pho–simpel maar toch zo smaakvol!
In deze blog hebben we je verteld hoe anijszaad en steranijs van elkaar verschillen. En hoewel de smaak vergelijkbaar is, zijn het echt twee verschillende kruiden met ieder hun eigen kenmerken en toepassingen. Zo is anijszaad goed voor de spijsvertering, maar helpt steranijs juist goed tegen de verkoudheid. En waar je anijszaad prima kunt gebruiken in een kruidenmix, zoals we hebben laten zien in het recept voor shakshuka, kun je steranijs juist goed gebruiken om thee of bouillon van te trekken. Allebei prachtige kruiden op hun eigen manier!
We hopen dat je met het lezen van de blog haarfijn kunt uitleggen aan je vrienden en familie wat het verschil tussen anijszaad en steranijs is. Leuk om eens te vertellen onder het genot van een kruidige shakshuka of heerlijke pho. Met welk van de twee kruiden ga jij beginnen: anijszaad of steranijs? Hoe je deze kruiden ook gaat gebruiken, we hopen dat je gaat genieten van de heerlijke aromatische smaak en gezondheidsvoordelen van allebei. Geniet ervan en eet smakelijk!