We kunnen ons best voorstellen dat je soms twijfelt als je door de winkel loopt. Biologische of normale kruiden? Wat gaat het worden? Een vraag die we dan ook vaak krijgen is wat nou precies het verschil is tussen biologische en normale kruiden. Of wanneer een biologisch kruid de titel ‘biologisch’ verdient. Begrijpelijk, want je wil natuurlijk wel weten wat je precies koopt en eet. Daarnaast denken veel mensen dat biologische kruiden gezonder zijn dan normale kruiden, maar is dat wel zo? En zo ja, waar zit het hem dan in?
Middels deze blog willen we alle vragen die je hebt met betrekking tot dit onderwerp beantwoorden. Hierin nemen we je mee in wat een biologisch kruid biologisch maakt, wat de grootste verschillen zijn tussen biologische en normale kruiden, en waarom biologische kruiden inderdaad gezonder voor je zijn. Lees je mee?
Allereerst willen we graag de vraag beantwoorden wat een biologisch kruid biologisch maakt. Het belangrijkste onderdeel hiervan is dat alle biologische kruiden komen van natuurlijke plantages. Zo worden er op natuurlijke plantages geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, en worden alle kruiden op een natuurlijke wijze gegroeid en geoogst. Naast dat dit biologische kruiden biologisch maakt, krijgen de kruiden door deze pure manier van verbouwen een heerlijke, rijke smaak en hebben ze daarnaast ook nog eens een positief effect op jouw gezondheid.
Niet alleen hebben biologische kruiden een positief effect op je gezondheid. Bij de biologische teelt wordt sterk de nadruk gelegd op duurzaamheid, het behoud van de biodiversiteit en de gezondheid van de bodem waar het op geteeld wordt. Door geen synthetische chemicaliën te gebruiken wordt de belasting op het milieu bij het verbouwen van biologische kruiden sterk verminderd. Zo hebben biologische kruiden dus niet alleen een positief effect op je gezondheid, maar ook op het milieu!
Wat betreft de voedingsstoffen die je in de kruiden en specerijen kunt vinden, verschillen biologische en normale kruiden niet heel veel van elkaar. Het gaat echter om allerlei chemicaliën en pesticiden die gebruikt worden tijdens het verbouwen van normale kruiden, waardoor er aan normale kruiden vaak nare toevoegingen gedaan worden. En als iets gebruikt wordt om bacteriën en ongedierte mee te doden, durven wij wel te zeggen dat het ook niet bepaald goed voor de mens is. Dat maakt dat biologische kruiden inderdaad gezonder voor je zijn dan normale kruiden.
Omdat de planten waar biologische kruiden van gehaald worden niet worden bespoten met allerlei vervelende middeltjes is het verbouwproces wel een stuk arbeidsintensiever, en dat zie je terug in de prijs. Biologisch verbouwde planten hebben nou eenmaal iets meer aandacht nodig, en los dat je dat terugziet in de prijs, merk je dat ook aan de smaak en kwaliteit. Biologische kruiden kosten dan misschien een paar dubbeltjes extra, je krijgt zeker waar voor je geld door de sterk verbeterde smaak en hogere kwaliteit.
Hierboven hebben we al even kort genoemd wat de grootste verschillen zijn tussen biologische en normale kruiden, en dit willen we hier nog even verder voor je op een rijtje zetten. Allereerst gebruiken biologische boeren natuurlijke methoden om ongedierte en ziektes te bestrijden en de vruchtbaarheid van de bodem waarop ze verbouwd worden te verbeteren. Voor de teelt van normale kruiden worden wel synthetische chemicaliën en kunstmeststoffen wel gebruikt. Dat is wat ons betreft een enorm belangrijk verschil, en alleen al daarom kunnen we het iedereen aanraden om biologische kruiden te gebruiken.
Daarnaast worden tijdens de verwerking van biologische kruiden en specerijen chemische toevoegingen vermeden om het kruid of specerij zo puur mogelijk te houden. Aan normale kruiden en specerijen worden deze synthetische toevoegingen wel gedaan. Dit doen ze om de houdbaarheid te verlengen, de kleur te behouden, de smaak te versterken, of om klontering te voorkomen.
Ook in de impact op het milieu zien we een belangrijk verschil tussen biologische en normale kruiden. Zoals we eerder ook al zeiden worden bij de teelt van biologische kruiden geen synthetische chemicaliën gebruikt, waardoor de belasting op het milieu sterk verminderd wordt. Daarnaast hebben biologische boeren oog voor de biodiversiteit en de gezondheid van de bodem, iets wat bij de teelt van normale kruiden nog wel eens uit het oog verloren wordt. Zo zijn biologische kruiden dus niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar ook voor de wereld om ons heen.
Maar wanneer mag je iets nou ‘biologisch’ noemen? Om als biologisch bestempeld te mogen worden moeten producten aan allerlei strenge normen en regels voldoen. En dit wordt structureel op de proef gesteld door zowel nationale als internationale organisaties. Deze organisaties komen langs bij de boeren om controles uit te voeren of daadwerkelijk aan alle eisen voldaan wordt. Als deze organisaties beoordelen dat de boer aan alle eisen voldoet, krijgt de boer een biologisch keurmerk.
Natuurlijk zijn er ook voor de teelt van normale kruiden en specerijen normen en regels, alleen zijn deze niet specifiek voor de biologische verbouwing. Voor het verbouwen van normale kruiden en specerijen mogen namelijk in tegenstelling tot biologische kruiden en specerijen wel synthetische chemicaliën gebruikt worden.
Wij, als Natural Spices, hebben we de boeren waarmee we samenwerken voor het produceren van biologische kruiden en specerijen zorgvuldig gekozen. Daarom zijn alle biologische kruiden en specerijen die je in ons assortiment kunt vinden Skal gecertificeerd. Skal is een onafhankelijke stichting die toezicht houdt op de gehele biologische keten, en controleert regelmatig of de productie voldoet aan de regels die de EU opgesteld heeft voor de biologische productie van kruiden en specerijen.
Een gezonde voeding, met daarbij het gebruik van natuurlijke, biologische kruiden en specerijen, draagt zoals je kan lezen in deze blog bij aan een gezonde levensstijl. En dit wordt steeds belangrijker. De stichting Skal is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Organisatie streng gereguleerd, en daarom weet je met het Skal keurmerk zeker dat alle kruiden die je koopt ook écht biologisch zijn , waarmee het bijdraagt aan een gezonde levensstijl.
Naast de productie van de kruiden zelf denken wij ook zorgvuldig na over de verpakking van onze producten. De wijze van verpakken heeft natuurlijk ook een enorme invloed op ons milieu. Daarom maken wij zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen om onze kruiden in te verpakken. Al onze kruiden vind je daarom in potjes of zakjes van gerecycled karton met een kurkdop. Ook zorgt dit ervoor dat er bij het transport van de kruiden zo min mogelijk ruimte verloren gaat, waardoor we minder transport (=minder uitstoot van CO2) hoeven te gebruiken om onze kruiden van A naar B te vervoeren.
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er allerlei eisen waaraan een kruid moet voldoen om een kruid biologisch te mogen noemen. En dit is maar goed ook, want zo weet je dat wanneer je een biologisch kruid koopt, het ook daadwerkelijk een biologisch kruid is. Het belangrijkste verschil tussen biologische en normale kruiden is het gebruik van synthetische chemicaliën in normale kruiden, en de afwezigheid daarvan in biologische kruiden. Daarom zijn biologische kruiden puurder, en daarmee beter voor de gezondheid én beter voor het milieu door de kleinere ecologische voetafdruk. Alle reden dus om biologische kruiden te gebruiken; niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld om ons heen.
We hopen met deze blog al je vragen met betrekking tot de verschillen tussen biologische en normale kruiden en specerijen te hebben kunnen beantwoorden! Daarmee kan jij hopelijk een goede afweging maken of jij liever biologische of normale kruiden en specerijen gebruikt in jouw gerechten. En mochten er nog vragen onbeantwoord zijn, laat het ons dan gerust weten. Blijf gezond, en eet smakelijk!