Als je je weleens waagt aan het bereiden van Aziatische gerechten ben je deze smaakmakers ongetwijfeld tegengekomen; laos en gember. Op het eerste gezicht lijken ze nogal op elkaar, maar als je deze twee ingrediënten verder onder de loep neemt zal je erachter komen dat ze toch meer van elkaar verschillen dan je aanvankelijk zou denken. Laos (ook wel bekend als galanga) en gember zijn natuurlijk neefjes van elkaar, maar net zoals paprika en tomaat familie zijn en sterk verschillen, worden ook laos en gember voor uiteenlopende toepassingen gebruikt.
Middels deze blog willen we je verder wegwijs maken in de verschillen (maar ook de overeenkomsten) tussen laos en gember. Ook brengt het eten van zowel laos als gember allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee die we graag met je delen. Onze missie is immers om de gezondheid van onze medemens positief te beïnvloeden door de kracht van smaak voor ons te laten werken. En goede smaakmakers, dat is zeker weten iets wat laos en gember allebei zijn!
Benieuwd naar de verschillen tussen laos en gember en voor welke doeleinden deze ingrediënten typisch gebruikt worden? Lees dan snel verder!
We willen beginnen door je mee te nemen in de overeenkomsten en verschillen tussen laos en gember. Hiermee kunnen we direct duidelijk maken wat laos en gember precies zijn, zodat je weet wat je nou in je curry, soep, stoofpot of misschien wel je thee doet!
Om te beginnen hebben zowel laos als gember wat weg van een boomwortel. En dat is niet zo gek ook, want beiden zijn de wortel van gelijknamige planten: de laos-plant en de gember-plant. Toch zijn beide wortels op basis van het uiterlijk prima uit elkaar te houden. Laos heeft namelijk een veel gladdere en donkerdere huid dan gember. Waar laos donkerbruin is, is gember meer goudbruin.
Naast het uiterlijk verschillen deze twee wortels ook in smaak van elkaar. Laos kan je herkennen aan een eigenzinnige scherpe en kruidige smaak. En hoewel het wel wat weg heeft van gember, is laos een stuk frisser en milder dan gember. Vergeleken met laos is gember een stuk pittiger en scherper.
Omdat de smaak van elkaar verschilt, worden laos en gember voor verschillende doeleinden gebruikt. En hoewel er mensen zijn die beweren dat je laos prima kan vervangen door gember en vice versa, doet dat bij veel gerechten toch echt af aan de smaak.
Zo wordt laos vrijwel alleen gebruikt in warme, hartige gerechten. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de Zuidoost-Aziatische keuken, en je ziet het vaak terugkomen als smaakmaker in curry’s, stoofschotels en soepen. Gember is daarentegen een stuk veelzijdiger. En hoewel je het ook vaak ziet terugkomen in allerlei soepen en curry’s, wordt gember ook gebruikt in zoete gerechten en soms zelf rauw geserveerd, bijvoorbeeld als garnering of in een groentesalade. Daarnaast hebben wij nog nooit iemand een laos-thee zien maken! (Hoewel er voor alles een eerste keer is…)
Voordat we een aantal gerechten met je gaan delen waar je typisch één van de twee wortels in gebruikt, willen we het eerst nog even met je hebben over de gezondheidsvoordelen van laos en gember. Dan zul je naast een heerlijke maaltijd namelijk ook iets maken waarvan je weet dat het enorm goed voor je gezondheid is!
Zo zijn zowel laos als gember erg goed voor de spijsvertering. Door een van deze twee wortels te eten kom je snel van je misselijkheid af. Ook wordt vooral gember vaak gebruikt om ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap tegen te gaan. Daarnaast werken laos en gember ontstekingsremmend. Het kan daarom helpen bij het verlichten van pijn, vooral bij aandoeningen als artritis. Waar zo’n wortel allemaal niet goed voor kan zijn!
Verder wordt gember vaak gebruikt als middel om het immuunsysteem een boost te geven. Als je ziek bent, of gewoon als je er zin in hebt, kan een verse gemberthee je enorm goed doen. Daarentegen is een specifieke toepassing van laos dat het slijmoplossend werkt. Een lekkere hartige soep met een flinke scheut laos kan daarom erg goed helpen als je flink verkouden bent of veel moet hoesten.
En het is echt niet zo dat we hier pas de laatste jaren achter zijn gekomen. Eeuwen geleden wisten ze in het Verre Oosten al dat laos en gember verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gember al millennia-lang gebruikt om de maag te kalmeren als iemand zich misselijk voelt. Laos is daarentegen het hoofdingrediënt in veel Thaise gerechten en wordt gebruikt als traditioneel geneesmiddel voor diverse kwaaltjes.
Nu je weet wat de verschillen en overeenkomsten zijn en je weet waarom je graag laos en gember wilt eten, ben je vast reuzebenieuwd hoe je dit in de keuken kunt gebruiken. Daarom nemen we je graag mee in twee typische gerechten, eentje waarin laos de hoofdrol speelt en eentje waarin gember niet weg te denken is.
Wellicht ken je dit gerecht: rendang. Rendang is een typisch Indonesisch gerecht, dat al jaren een enorm geliefd gerecht over de hele wereld is. Het gerecht is een langzaam gekookt currygerecht, waarin voornamelijk rundvlees gebruikt wordt. Dit rundvlees wordt gestoofd in kokosmelk, wat op smaak wordt gebracht met een hele reeks verschillende smaakmakers en specerijen. De belangrijkste om hiervan te noemen zijn (natuurlijk) laos, citroengras, knoflook en kurkuma.
Door het vlees langzaam te koken in de kruidige kokosmelk, wordt het gerecht enorm rijk van smaak en wordt het vlees heerlijk mals. En nog een leuk weetje, in 2011 kozen CNN-lezers rendang als beste gerecht ter wereld!
In rendang wil je het liefst laos en geen gember gebruiken. Omdat laos een stuk frisser en citrusachtiger is dan gember geeft laos een rendang zijn kenmerkende complexe smaak, die echt uniek is voor dit gerecht. Daarnaast is gember van zichzelf een stuk pittiger, waardoor het de andere smaken in de rendang kan overschaduwen. Om een heerlijke, gebalanceerde rendang te krijgen wil je daarom het liefst laos gebruiken.
Een gerecht waar je absoluut gember in wil gebruiken en geen laos is wortelgembersoep. Wat kan je ook met zo’n naam… In dit gerecht zijn de zoetheid van wortelen en pittige warmte van gember heerlijk in balans. En naast bijzonder smaakvol is dit gerecht ook nog eens enorm voedzaam en gezond!
Door aan deze soep room of kokosmelk toe te voegen krijgt het een curry-achtig tintje en wordt hij heerlijk romig, waarmee je je echt even in het Verre Oosten waant als je dit gerecht aan het eten bent.
In deze soep wil je graag gember en beslist geen laos gebruiken. Omdat deze soep voornamelijk bestaat uit wortel en gember, heb je twee sterke smaken nodig die elkaar complementeren. Omdat gember een stuk intenser en pittiger is dan laos, heb je gember nodig in dit gerecht. Als je in deze soep laos zou gebruiken zou je waarschijnlijk een meer subtiele, citrusachtige soep krijgen. En hoewel dat best lekker kan zijn, zouden we dat niet gebruiken om de karakteristieke smaak van een wortelgembersoep in ere te houden.
Waar je een paar minuten geleden misschien nog geen idee had wat het verschil is tussen laos en gember, ben je na het lezen van deze blog hopelijk helemaal op de hoogte! Hoewel laos en gember van een afstandje erg op elkaar lijken, hebben we in deze blog uitgelegd op welke manieren ze van elkaar verschillen.
Laos met zijn gladde huid, en gember met een meer ruwe huid. Laos met een citrusachtige, kruidige smaak, en gember vooral pittig en verfrissend. En waar je laos graag wilt gebruiken in een rendang, is gember de sterspeler in een wortelgembersoep.
Naast alle overeenkomsten en verschillen heb je ook kunnen lezen dat beide ingrediënten allerlei krachtige gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Dus heb je last van misselijkheid? Neem dan eens een gemberthee! Of misschien kan een goed bord rendang je wel helpen als je de aankomende herfst enorm verkouden wordt. Hoe je het ook gaat gebruiken, wij hopen dat je met het lezen van deze blog weer wat wijzer bent geworden en nieuwe inspiratie hebt om de keuken in te duiken. Blijf gezond en eet smakelijk!