Vroeger hadden we één soort zout wat we gebruikten: keukenzout. Alles verandert in rap tempo, en in de wereld van zout. Tegenwoordig hebben we de keuze uit allerlei verschillende soorten en maten zout. Himalayazout, zeezout, kosher zout, piramidezout, Keltisch zeezout - zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je zou bijna door de bomen het bos niet meer zien… Bij het horen van al deze soorten zout komen er vast een heleboel vragen bij je naar boven. Welke soort zout is het gezondst? Wanneer eet ik te veel zout? En welke soort zout moet ik kiezen? Allemaal logische vragen. Middels deze blog willen we je helpen te navigeren door het steeds groter wordende zoutlandschap, en alle vragen die je hebt beantwoorden.
Om dat te kunnen doen moeten we natuurlijk wel helder hebben waar we het over hebben. Daarom vertellen we je graag wat zout precies is, en waarom jouw lichaam zout nodig heeft. Daarna gaan we verder in op hoeveel gram zout gezond voor je is. Als laatste gaan we de bekendste en meest voorkomende soorten zout voor je op een rijtje zetten, zodat jij precies weet waar je op moet letten bij het kiezen van een zout. Hiermee hopen we al je vragen te beantwoorden zodat jij gezond en verantwoord zout kunt gebruiken tijdens het koken. Klaar om alles te weten te komen over zout zodat jij voor jezelf de beste keuze kunt maken? Lees dan snel verder!
Allereerst willen we je vertellen wat zout precies is. Zout is een mineraal dat zorgt voor het reguleren van de vochtbalans in je lichaam. Daarnaast hebben je spieren zout nodig om goed te kunnen functioneren, en is het essentieel voor een goed werkend zenuwstelsel. Los van de belangrijke functie van zout in het lichaam helpt het je om de natuurlijke smaken van je voedsel te versterken. En daarom speelt het naast een cruciale rol in het lichaam ook een belangrijke rol in de keuken. Voldoende reden dus om goed op de hoogte te zijn van alles wat met zout te maken heeft!
Nu je weet wat zout precies is en waar het voor gebruikt wordt, vraag je je vast af hoeveel gram zout per dag goed voor je is. De stelregel hiervoor is dat mensen zo’n 3 gram zout per dag nodig hebben. Met 3 gram zout per dag zorg je ervoor dat je spieren en zenuwstelsel goed werken. Te veel zout kan echter zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen, waaronder een hoge bloeddruk, wat voor hart- en vaatziekten kan zorgen.
Gemiddeld krijgen we per dag zo’n 9 gram zout binnen, en volgens verschillende gezondheidsorganisaties is dat te veel. Zo adviseert de Nederlandse Hartstichting om maximaal 6 gram zout te eten. Ook de Nederlandse Nierstichting vertelt dat ongeveer 85% van alle Nederlanders meer zout eet dan het aanbevolen dagelijkse limiet van 6 gram per dag. Zij beweren dat een verlaging van de zoutconsumptie van de gemiddelde 9 gram per dag die nu gegeten wordt naar de aanbevolen 6 gram per dag naar schatting 150.000 gevallen van chronische nierschade kan voorkomen over een periode van 10 jaar! Van de 9 gram die nu gegeten wordt komt volgens hen ongeveer 80% direct uit gekochte voedingsmiddelen en slechts 20% uit de zoutmolen in je keuken.
Mocht je meer zout gebruiken dan goed voor je is, kan je dit merken aan verschillende symptomen. Een opgeblazen gevoel, ernstige dorst of gezwollen handen en voeten kunnen wijzen op een te hoge zoutinname. Maar wees niet bang, als je lekker gegeten hebt en toch iets te veel zout hebt binnengekregen is er vaak nog geen reden tot paniek. Door voldoende te drinken help je je lichaam overtollig zout af te voeren. Daarnaast wordt tijdens het sporten overtollig zout uitgescheiden door middel van zweten.
Als je niet te veel zout wilt eten maar wel een lekker smaakvol gerecht op tafel wil zetten kun je kruiden en specerijen gebruiken om jouw gerecht op smaak te brengen. Zo luidt ook het advies van de vooraanstaande gezondheidsorganisaties, zoals de Hartstichting. Het gebruik van kruiden en specerijen voegt een heerlijke smaak aan je gerechten toe, zonder dat je daarvoor overmatig veel zout nodig hebt. Door daarnaast bij het kopen van je kruiden goed op eventueel toegevoegde conserveringsmiddelen en overige ongewenste ingrediënten te letten, weet je zeker dat je geen ongewenst zout binnenkrijgt. Alle kruiden en specerijen die je kunt vinden in ons assortiment bevatten daarom geen conserveringsmiddelen of verborgen zouten. Wel zo gezond.
Ook is het goed om rekening te houden met het gebruik van ingrediënten waar van nature al zout in zit. Denk hierbij aan bouillonblokjes, sojasaus en verschillende soorten voorverpakt vlees en kaas. Door dit aan je gerechten toe te voegen voeg je ook zout toe, dus wees daarom alert met dit soort smaakmakers. Ook is het goed om tijdens het boodschappen doen goed op te letten wat je koopt. Als je weet wat je koopt, weet je precies wat er in het product zit, waarmee jij de goede keuze kunt maken. Een tip van ons: lees de labels van de producten voordat je iets koopt. Hiermee ben je op de hoogte van wat je precies gebruikt tijdens het koken en hoeveel zout er in zit. En zie je nu een enorm hoog zoutgehalte terwijl je dat niet wil? Dan kun je ook eens op zoek gaan naar een meer verantwoorde keuze.
Nu je weet hoe je zout het beste kunt gebruiken, willen we je alles vertellen over de meest populaire soorten zout. Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende soorten zout op de markt en om een goede, verantwoorde keuze te kunnen maken leggen we graag de verschillen tussen de verschillende soorten zout uit.
Allereerst zeezout, naast gewoon keukenzout de meest voorkomende soort zout. Zoals de naam al doet vermoeden wordt zeezout gewonnen uit zeewater. Door het zeewater te verdampen blijft het zout als grove kristallen achter. In tegenstelling tot keukenzout wordt zeezout op een verantwoorde manier gewonnen. Aan het winnen van zeezout komt namelijk geen chemische zuivering te pas, waardoor jij puur zout eet als je zeezout gebruikt in je gerechten. Dit zout wordt het meest gebruikt om dagelijks mee te koken en vind je ook geen nare conserverings- en antiklontermiddelen. Zo kun jij heerlijk verantwoord genieten.
Daarnaast zal je vast eens gehoord hebben van Himalayazout. Dit zout komt uit de zoutmijnen dicht bij het Himalaya-gebergte, voornamelijk uit Pakistan. Deze zoutsoort is herkenbaar aan zijn roze tint, wat het te danken heeft aan de mineralen die in dit zout zitten. En mede door deze mineralen is Himalayazout een van de meer gezondere opties op de markt. Aan Himalayazout worden door de aanwezigheid van deze mineralen, zoals magnesium, kalium, calcium en ijzer, allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Daarnaast worden aan Himalayazout, in tegenstelling tot gewoon keukenzout, geen antiklontermiddelen toegevoegd, zodat jij puur zout eet als je Himalayazout gebruikt.
Piramidezout, of fleur de sel, is een zout wat net als zeezout gewonnen wordt uit zeewater. Het heeft zijn naam te danken aan de opvallende piramidevormige kristalstructuur. Vanwege zijn knapperige textuur en mooie uiterlijk wordt dit zout vaak gebruikt om gerechten af te werken. Daarnaast krijgt piramidezout door het unieke oogstproces naast een zoute smaak ook zoete en bittere tinten. En omdat dit oogstproces ecologisch verantwoord wordt uitgevoerd worden er geen chemische stofjes gebruikt en blijven de mineralen behouden. Door zijn unieke oogstproces, mooie uiterlijk en complexe smaak is dit zout vaak wel wat duurder dan andere zouten, en daarom wordt het vaak slechts als finishing touch gebruikt bij het serveren van gerechten. Dit zal je ook terugzien als je een kijkje neemt tussen de recepten op onze website. London Loy (een bekende TV-chef) heeft een aantal prachtige recepten voor onze website gemaakt, en daarin zie je ook dat hij een groot fan is van dit zout!
Als laatste horen we tegenwoordig ook steeds meer over kosher zout. In tegenstelling tot de andere zouten die we hierboven hebben genoemd, dankt kosher zout zijn naam niet aan de oorsprong of uiterlijk van het zout. Dit zout wordt namelijk oorspronkelijk gezien door de Joodse gemeenschap gebruikt om vlees kosher te maken, waardoor het zijn naam heeft gekregen. Dit zout leent zich door zijn grove textuur erg goed om bloed te onttrekken aan vlees. Joden mogen vanuit hun geloofsovertuiging wel vlees eten, maar niet het bloed, en daarom gebruiken ze dit zout om het bloed aan het vlees te onttrekken.
Als je last hebt van een hoge bloeddruk of gewoon graag op je gezondheid wilt letten, wordt vaak het eerst gekeken naar hoe je de inname van zout kunt verminderen. Dit kun je doen door simpelweg minder zout te gebruiken tijdens het koken. Als je niet te zout wil eten maar wel een lekker smaakvol gerecht op tafel wil zetten kun je in plaats van zout kruiden en specerijen gebruiken. Dit voegt een heerlijke smaak aan je gerechten toe zonder dat je daarvoor overmatig veel zout nodig hebt. Zoals we hierboven ook al even vertelden, vind je in onze kruiden en specerijen geen conserveringsmiddelen of andere ongewenste toevoegingen, waarmee jij zeker bent van een gezonde en verantwoorde keuze!
Daarnaast vind je in ons assortiment ook een groot aantal zoutarme kruidenmixen, zoals de natriumarme kipkruiden, waarmee je op een verantwoorde manier een heerlijke smaak geeft aan je stukje kip. Ook kun je andere populaire kruidenmixen zonder zout vinden in ons assortiment, zodat jij vervolgens zelf kan bepalen of je nog zout wilt toevoegen. En als je zout gaat toevoegen, kun je op basis van de informatie hierboven hopelijk een goede keus maken welk zout het gaat worden!
Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen is het ene zout het andere niet. Als je dan toch zout gaat gebruiken kun je het beste gaan voor een verantwoord zout dat naast natrium ook andere mineralen bevat, zoals zeezout of piramidezout. De mineralen die je in deze soorten zout kunt vinden kunnen namelijk een bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk en een overall gezond lichaam. Hopelijk zijn met deze blog alle vragen die je had met betrekking tot zout beantwoordt, en kun jij op een gezonde en verantwoorde manier omgaan met het gebruik van zout. Blijf gezond en eet smakelijk!