Vijfkruidenpoeder, ook wel bekend als 5 spices of Chinese vijfkruidenpoeder, is een kruidenmix die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Deze kruidenmix zie je in veel voornamelijk Chinese gerechten ziet terugkomen, en het geeft die kenmerkende Chinese smaak aan veel gerechten uit die regio.
De Chinezen houden van vijfkruidenpoeder en ze gebruiken het dan ook in de meest uiteenlopende gerechten. Marinades, rijstgerechten, sauzen, en zelfs in hartige toetjes - in China gebruiken ze er vijfkruidenpoeder voor. Maar wat is vijfkruidenpoeder precies? En hoe kun je het gebruiken in de keuken? Middels deze blog helpen we je graag op weg met het gebruiken van vijfkruidenpoeder in jouw keuken. Lees je mee?
Om te beginnen is het natuurlijk goed om te weten wat vijfkruidenpoeder precies is en waar het uit bestaat. Zoals de naam misschien al doet vermoeden bestaat het kruidenmengsel uit vijf kruiden. Per regio in China kan de samenstelling verschillen, maar typisch gezien bevat het de volgende vijf kruiden:
De combinatie van deze vijf kruiden zorgt voor een goede balans tussen de vijf basissmaken van de Chinese keuken: zoet, zuur, bitter, umami en zout. Het concept van deze balans van smaken in vijfkruidenpoeder is nauw verbonden met de traditionele Chinese filosofie, waar het evenwicht van elementen en smaken centraal staat voor harmonie en gezondheid. De specifieke balans in het vijfkruidenpoeder kan variëren afhankelijk van de regio of het recept, maar het doel is altijd om een harmonieuze mix van smaken te creëren.
In het Chinese vijfkruidenpoeder die je in ons assortiment kunt vinden zit geen toegevoegd zout, zodat jij op een verantwoorde manier kunt genieten van deze kruidenmix. Als je het nodig vindt, kun je natuurlijk altijd zelf zout toevoegen, waarmee jij zelf in de hand hebt hoe je vijfkruidenpoeder gebruikt.
Wanneer je vijfkruidenpoeder gebruikt is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de hoeveelheid. Het is een krachtig mengsel, en een beetje gaat al een lange weg. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg indien je het nodig vindt meer toe. Daarnaast is het belangrijk om het vijfkruidenpoeder te bewaren op een koele, donkere plaats in een luchtdichte verpakking. Daarmee borg je de versheid en blijft de smaak behouden.
Nu je weet wat vijfkruidenpoeder is, hoe je er het beste mee om kunt gaan en hoe je het moet bewaren, is het tijd om ermee te koken. Hieronder nemen we je mee in drie gerechten waarin vijfkruidenpoeder de hoofdrol speelt.
Om te beginnen moeten we het wel hebben over pekingeend. Daar kun je niet om heen als je het hebt over de Chinese keuken. Pekingeend is misschien wel het bekendste Chinese gerecht, wat zijn authentieke smaak te danken heeft aan het vijfkruidenpoeder dat gebruikt wordt in de marinade. We vertellen je hier enkel over de marinade, waarvoor je het beste kant-en-klare eendenborstfilet kunt gebruiken. Dit kun je vinden bij de poelier.
Voor de marinade van de pekingeend heb je vijfkruidenpoeder, zout, suiker, een scheut sojasaus, Shaoxing wijn, een paar tenen knoflook en een stuk verse gember nodig. Meng alles goed door elkaar en laat de eend vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast marineren.
Na deze 4 uur is het tijd om de eend te roosteren. Dit doe je door een oven voor te verwarmen op 220 graden Celsius. Plaats de eend in een braadslede en rooster vervolgens voor 30 minuten. Verlaag daarna de temperatuur naar 180 graden Celsius en rooster nog eens 30 tot 40 minuten. Hoe lang de eend nog nodig heeft ligt aan de grootte van de eendenborstfilet. Hou hem goed in de gaten: wanneer het vel krokant en goudbruin is, is de pekingeend klaar.
Om de eend vervolgens helemaal af te maken heb je natuurlijk een saus nodig. Hiervoor gebruiken we een mengsel van hoisinsaus, kippenbouillon, gesneden knoflook en een scheutje sesamolie. Laat de saus vervolgens even inkoken op een lage temperatuur tot de saus de gewenste dikte heeft. Serveer de eend met de saus en eventueel met fijngesneden lente-ui en komkommer om het gerecht helemaal af te maken. Eet smakelijk!
Een ander populair gerecht uit China waarin vijfkruidenpoeder een hoofdrol speelt is Char Siu. Char Siu is een populair Chinees varkensvlees gerecht, wat vrij eenvoudig thuis te maken is als je weet hoe je marinade voor het vlees moet maken.
Voor het maken van Char Siu kun je het beste varkenshaas of varkensschouder gebruiken: daarmee krijg je het beste resultaat. De marinade voor het vlees maak je door het combineren van sojasaus, hoisinsaus, Shaoxing wijn, oestersaus, honing, knoflook, gember, vijfkruidenpoeder en zout. Laat het varkensvlees vervolgens wederom 4 uur marineren in de koelkast.
Daarna is het een kwestie van in de oven, waarna je aan tafel kunt. Verwarm de oven eerst voor op 200 graden Celsius, waarna je het vlees voor 30 minuten wilt roosteren. Daarna kun je voor de glans van het vlees de overgebleven marinade gebruiken om het vlees te bestrijken. Door vervolgens de oventemperatuur te verhogen naar 220 graden Celsius en het vlees nog eens 15 minuten te roosteren, zorg je voor een mooi glanzende en gekarameliseerde korst. Voordat je hem serveert nog even laten rusten, waarna je hem kunt aansnijden. Vervolgens kun je genieten van dit authentieke Chinese gerecht! Ongetwijfeld dat dit in de smaak gaat vallen bij je vrienden en familie.
Ook al staat de Chinese keuken vaak in het teken van geroosterd vlees of gevogelte, ook als vegetariër kun je je hart ophalen. Voor het marineren van tofu kun je namelijk ook erg goed vijfkruidenpoeder gebruiken!
Voor de marinade gebruiken we ongeveer dezelfde ingrediënten als de marinades die we voor de pekingeend en Char Siu gebruikt hebben. De marinade maak je door het combineren van sojasaus, Shaoxing wijn, suiker, vijfkruidenpoeder en een aantal tenen knoflook. Even goed mixen en je marinade is klaar om gebruikt te worden.
Laat de tofu vervolgens minimaal een kwartier marineren. Dit hoeft niet in de koelkast en is ook een stuk sneller dan de pekingeend of Char Siu. Omdat tofu van zichzelf goed is in het opnemen van vocht heeft het marineren minder tijd nodig.
Vervolgens kun je de op smaak gebrachte blokjes tofu goudbruin bakken in een eetlepel olie. Na een minuut of vijf zal de tofu heerlijk krokant en goudbruin zijn. De tofu kun je serveren met gebakken groenten en gestoomde rijst voor een volledig gerecht. Eventueel kun je er nog voor kiezen om de blokjes tofu te garneren met gesneden bosui en sesamzaadjes om het helemaal af te maken. Zo kun je ook als vegetariër genieten van die karakteristieke Chinese smaak van vijfkruidenpoeder!
Zoals je hebt kunnen lezen kun je met vijfkruidenpoeder alle kanten op. Pekingeend, een authentieke Char Siu, of een vegetarische tofu, met vijfkruidenpoeder geef je aan al deze gerechten die karakteristieke Chinese smaak. In deze blog hebben we je meegenomen in wat vijfkruidenpoeder precies is, hoe je het het best kunt bewaren en welke gerechten je er mee kunt maken.
Hopelijk heb je hiermee voldoende kennis opgedaan om te genieten van deze heerlijke kruidenmix en kun je vol inspiratie de keuken in duiken. Eet smakelijk, of zoals ze in China zeggen: qǐng xiǎngyòng!