Wat zijn wintergroenten en hoe maak je ze op een unieke, smaakvolle manier klaar? In dit artikel benoemen we 6 winterse groenten, hoe je ze lekker klaarmaakt en in welke gerechten ze goed passen.
Wat zijn wintergroenten?
Wintergroenten hebben eigenlijk een heel simpele definitie: het zijn de groenten die tijdens de wintermaanden geoogst en/of gegeten worden. Waarom maakt het uit of je wintergroenten in de winter of de zomer eet? Door seizoensgebonden producten te eten, profiteer je van extra lekkere, beter voedende groenten. Dit komt doordat de groenten vers geoogst zijn, in plaats van ingevroren tot de maanden waarin ze niet geteeld worden. Hieronder benoemen we 6 populaire wintergroenten en hoe je ze deze winter nóg lekkerder klaarmaakt.
BOERENKOOL
Deze typisch Nederlandse wintergroente mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Boerenkool is dé winterkost in ons koude kikkerland. Wil je deze klassieker een originele twist geven? Voeg wat vijfkruidenpoeder of gember toe voor een scherpe kick. Verder kun je de volgende kruiden gebruiken om:
SPRUITJES
Je vond ze als kind misschien niet lekker, maar spruitjes kunnen zeker met de juiste kruiden en bereiding een van de lekkerste wintergroenten vormen. Spruitjes dragen daarnaast ook enorm bij aan je weerstand - iets dat in de winter geen overbodige luxe is. Wist je bijvoorbeeld dat er in spruitjes drie keer zoveel vitamine C zit als in sinaasappels? Spruitjes passen goed in ovengerechten; door ze in de over te roosteren in plaats van in heet water te koken, smaken ze minder bitter en soms zelfs tegen zoet aan. In een ovenschotel met romige kaassaus, spekjes en aardappelpuree komen spruitjes perfect tot hun recht. Voeg wat rozemarijn toe aan de ovenschotel om de spruitjes nog lekkerder te laten smaken.
RODE KOOL
Rode kool is op verschillende manieren te bereiden; je kunt deze winterse groente zowel koken, als roerbakken, als in de oven roosteren. Voor elke bereidingswijze is een ander soort kruiden geschikt.
ZUURKOOL
Zuurkool gaat net als de eerder genoemde wintergroenten ook erg goed samen met laurier, tijm, knoflook en kruidnagel. Andere kruiden die zuurkool complementeren zijn karwijzaad (voor een kruidige, anijsachtige smaak), provençaalse kruiden (voor een Franse touch), of kerrie (voor zuurkool met een Oosterse smaak). Zuurkool is vooral populair als stamppot groente. Klik hier voor meer stamppot inspiratie.
WITTE KOOL
Om witte kool op smaak te maken, zijn de volgende kruiden:
Dit is één van de wintergroenten die vaak wordt gebruikt als ingrediënt voor stamppot of soep. Een andere bereiding is om de kool in een ovenschotel te verwerken. Je kunt witte kool ook roerbakken, bijvoorbeeld in combinatie met champignons, aardappel en/of sperziebonen.
KNOLSELDERIJ
Knolselderij wordt vaak gezien als een erwtensoepgroente. Daarnaast kun je de winterse groente ook pureren voor in een stamppot, bakken of koken. Bijpassende kruiden voor knolselderij zijn bijvoorbeeld knoflook, salieblad, tijm en rozemarijn. Deze kruiden geven de knolselderij een warme, kruidige smaak, met een licht bittertje tussendoor.
Koop jouw kruiden voor wintergroenten bij Natural Spices
Wil jij je wintergroenten zo lekker mogelijk bereiden, met de meest smaakmakende kruiden? Natural Spices biedt biologische, gezonde, en vooral lekkere kruiden en specerijen om jouw gerechten op smaak te brengen. Koop jouw kruiden(mixen), specerijen, marinades en hulpstoffen voor het koken of bakken eenvoudig online.
Natural Spices verkoopt 100% natuurlijke, gezondere smaakmakers. Zo kun jij bewust genieten van een bijzondere smaakbeleving - of je nu een professional bent die een Michelinsterren menu bereidt, of een thuiskok die een snelle hap met wintergroenten nét iets lekkerder maakt.