Za’atar is een kruidenmix die niet weg te denken is uit het Midden-Oosten. Als je eens een recept hebt opgezocht uit de Arabische keuken heb je za’atar ongetwijfeld voorbij horen komen. En logisch dat deze kruidenmix zo populair is in het Midden-Oosten, want je kunt het in enorm veel gerechten toepassen. Za’atar is zowel kruidig als lekker fris, en daarom kun je het in veel gerechten gebruiken om het net die boost te geven die het nodig heeft.
In deze blog nemen we je graag mee in de wereld van za’atar. Je kunt er enorm veel kanten mee op, en daarom laten we graag een aantal heerlijke opties aan je zien. Allemaal zodat jij weer vol inspiratie en motivatie de keuken in kunt duiken. Door deze krachtige kruidenmix goed toe te passen kun je een heerlijk gerecht op tafel zetten om je vrienden en familie echt te verrassen.
Allereerst vertellen we je wat za’atar precies is en waar het uit bestaat. Vervolgens gaan we je verder meenemen in een aantal gerechten waarin za’atar de hoofdrol speelt of een heerlijke toevoeging is. Lees je mee?
Zoals we eerder ook al zeiden is za’atar een populaire kruidenmix in het Midden-Oosten en niet weg te denken uit de Arabische keuken. Het is enorm veelzijdig: in veel Arabische landen eten ze het tijdens het ontbijt op brood met wat olijfolie, tijdens de lunch in een salade, of ze gebruiken het in een marinade voor het diner. Je kunt er letterlijk alle kanten mee op.
In de regel bestaat za’atar uit gedroogde tijm, sesamzaad, gemalen sumak, oregano en zout. De gedroogde tijm en gemalen sumak geven za’atar een mooi frisse smaak, het sesamzaad voegt een notige tint toe, en de oregano en maakt deze kruidenmix af door het heerlijk kruidig te maken. Ook is het gebruikelijk om zout toe te voegen om de smaken nog verder te versterken.
Aan de za’atar die je in ons assortiment kunt vinden hebben we minder zout toegevoegd dan de za’atar die je op andere plekken kunt kopen. Zo houden we het gezond en kun je zelf naar smaak zout toevoegen. Daarnaast hebben wij aan onze za’atar gedroogde basilicum toegevoegd om de kruidigheid van het mengsel nog iets op te krikken, zodat de smaken prachtig in balans zijn.
Omdat je met za’atar een frisse en kruidige smaak toevoegt aan je gerechten kun je het in allerlei gerechten gebruiken die wel wat frisheid en een kruidige boost kunnen gebruiken. Een yoghurtdip met za’atar of een marinade op basis van olijfolie en za’atar, je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kunt er za’atar voor gebruiken. Hieronder gaan we verder in op vijf uiteenlopende manieren waarop jij za’atar kunt gebruiken.
Een mooie manier om za’atar te gebruiken is voor het kruiden van geroosterde groenten. Deze toepassing is erg populair in het Midden-Oosten, en dat is natuurlijk niet zonder reden! Je kunt hiervoor verschillende groenten gebruiken die goed roosteren in de oven: denk hierbij aan aubergine, courgette en paprika.
Snijd de groenten in ongeveer even grote stukken zodat ze even lang nodig hebben om gaar te worden. Meng de za’atar met een scheut olijfolie en smeer vervolgens de groenten in met het mengsel. Daarna is het een kwestie van het roosteren van de groenten in de oven tot ze gaar zijn, en je hebt een heerlijk bijgerecht. De za’atar geeft de groenten een mooie frisse kick, waarmee je je groenten echt naar een hoger niveau tilt. Zeker het proberen waard, en ook nog eens enorm eenvoudig.
Een andere wijze waarop za’atar vaak wordt gebruikt is voor het marineren van kip. De za’atar kun je verwerken in een marinade door het aan te mengen met olijfolie, citroensap, knoflook, zout en peper. Wanneer je de kipfilet of kipdijfilet in blokjes hebt gesneden meng je kip met de marinade, waarna je het minimaal 15 minuten laat rusten. Hiermee geef je de marinade de tijd om in de kip te trekken, waardoor het een heerlijke frisse, Arabische smaak krijgt. Daarna kun je de kip bakken in de koekenpan of grillen op de barbecue, en wanneer de kip gaar is kun je aan tafel. Je zult verbaasd zijn hoe fris en kruidig het eindresultaat is!
Ook wordt za’atar vaak gebruikt als finishing touch van hummus. Hiervoor raden we aan om de hummus zelf te maken, zodat je zelf in de hand hebt wat je precies in de hummus doet en je een heerlijk authentieke smaak krijgt.
Om hummus te maken heb je kikkererwten, tahini (een soort pasta van sesam), een paar tenen knoflook, citroensap, olijfolie en zout nodig. Dit kun je vervolgens pureren met een blender voor een mooie evenwichtige hummus. Als je een gladde textuur wilt, kun je meer olijfolie en zelfs wat water toevoegen. Mocht je liever een grove hummus hebben, doe dan voorzichtig met de olijfolie. Door de hummus vervolgens rijkelijk te bestrooien met za'atar, maak je de hummus helemaal af. Niet alleen qua smaak, maar het ziet er ook nog eens erg mooi uit. Dippen maar!
Misschien niet zo traditioneel maar desondanks een mooie manier om za’atar te gebruiken is om het te verwerken in een pasta. Enorm simpel, en het geeft de pasta een heerlijk frisse touch. Kies een pasta naar keuze (spaghetti werkt vaak erg goed voor dit soort gerechten met weinig ingrediënten). Vervolgens wil je de pasta tot ongeveer 1 minuut voordat het gaar is koken (wat ze in Italië al dente noemen).
Tegelijkertijd wil je in een koekenpan een of twee fijngesneden tenen knoflook kort sauteren. Voeg vervolgens de al dente pasta bij de knoflook met een flinke scheut kookvocht van de pasta, waarna je het geheel goed wilt mengen. De koolhydraten die in het pastawater zitten zorgen ervoor dat de saus die we aan het maken zijn dikker wordt en goed mengt met de spaghetti. Voeg vervolgens de za’atar toe en bestrooi rijkelijk met Parmezaanse kaas. Op deze manier zet je binnen 10 minuten een heerlijk fris en voedzaam gerecht op tafel.
De laatste manier die we graag willen uitlichten is het gebruiken van za’atar in een yoghurtdip. Dit is simpelweg het mengen van Griekse of Turkse yoghurt met een gezonde scheut za’atar, olijfolie, peper en zout. Eventueel kun je nog wat fijngesneden knoflook toevoegen, maar hiervoor raden we je wel aan voorzichtig te zijn. Omdat de knoflook rauw blijft, kan het de frisse smaak van de yoghurt en za’atar snel overheersen.
Samen met de za’atar hummus heb je met deze yoghurtdip een aantal mooie dips voor een borrel. Door naast de hummus en yoghurtdip bijvoorbeeld een schaaltje olijfolie met za’atar te serveren creëer je een heus za’atar dipping station. Een aantal Libanese platbroden erbij om stukjes brood af te scheuren en de borrel kan niet meer stuk. Lekker samen genieten - en dat op een Arabische manier!
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er talloze manieren om za’atar te gebruiken. De een is natuurlijk wat traditioneler dan de ander, maar desondanks voegt de za’atar in ieder gerecht echt iets toe. De frisheid van de gedroogde tijm en gemalen sumak, de notige tonen van het sesamzaad, en de kruidige noten van de oregano, majoraan en basilicum geven alle gerechten die we hierboven genoemd net die boost die het nodig heeft.
Welk van de gerechten ga jij proberen? Of misschien hebben we je nu wel op ideeën gebracht om het in een compleet ander gerecht te verwerken. Wat het ook wordt, za’atar gaat alles wat je maakt een mooie frisse en kruidige boost geven, en we weten zeker dat dit een van je favoriete kruidenmixen gaat worden. Eet smakelijk!