De zomer is officieel begonnen. De zon schijnt, het is weer langer licht buiten, en we gaan weer massaal naar buiten. En wat doen we dan met zijn allen in Nederland? Juist, de barbecue opstoken. En terecht, want naast dat barbecuen erg lekker is, is het enorm gezellig om een avond met vrienden en familie te zijn en samen te genieten van de zon, lekker eten, en natuurlijk vooral elkaars gezelschap.
Wat je dan kan doen is een doos kant-en-klare hamburgers en een stokbrood kopen bij de supermarkt. Niets mis mee, laten we dat voorop stellen. Maar dat kan toch beter? Wat natuurlijk veel lekkerder, leuker en gezonder is, is om zelf een goed stuk vlees of een aantal mooie groenten te kopen en dit samen met je vrienden en familie te maken op de barbecue. Los van dat het resultaat veel lekkerder en gezonder is dan de kant-en-klare producten die je in de supermarkt kunt kopen, krijg je ook nog eens de kans om helemaal je eigen draai geven aan het stuk vlees of de groenten die je gaat bereiden.
Als je de smaak van de gerechten die je op de barbecue gaat maken helemaal zelf in de hand wilt hebben, kun je het best een kruiden rub maken met gedroogde kruiden en specerijen. Maar hoe pak je zoiets aan? Welke kruiden heb je daarvoor nodig? En wat nou als je niet de tijd hebt om je eigen rub te maken maar wèl van wil genieten van een heerlijk stuk vlees? Om antwoord te geven op deze vragen kun je je creativiteit de vrije loop laten, maar we helpen je graag op weg. Met deze blog willen we je inspiratie en een aantal handige tips geven om hiermee aan de slag te gaan, zodat jij van jouw volgende barbecue een echt feestje kunt maken.
Voordat we je gaan laten zien hoe jij je eigen barbecue rub kunt maken is het goed om nog even stil te zijn bij wat een barbecue rub nou eigenlijk is. Een barbecue rub is allereerst een droge kruidenmix. Deze kruidenmix rub (of in het Nederlands: inwrijven) je vervolgens in het vlees, de kip, of de groente, waarmee je een heerlijke smaak meegeeft aan alles wat je op de barbecue gaat bereiden.
Naast het op smaak brengen van jouw stuk vlees, kip, of groente, wordt een barbecue rub gebruikt om die heerlijk krokante korst (ookwel “bark” genoemd) te geven die zo geliefd is bij alles wat van de barbecue komt. En het heeft nog een andere functie, want met een goede rub wordt jouw stuk vlees een stuk sappiger en worden de natuurlijke smaken van het vlees meer naar boven gehaald. En dan vraag je je natuurlijk af “hoe dan?”. Nou, dat leggen we hieronder verder uit!
Om jouw stuk vlees mals te maken èn die prachtige korst te geven vormen zout en suiker de basis van iedere goede barbecue rub. Met het zout onttrek je het vocht uit het stuk vlees, en het suiker zorgt voor die heerlijk krokante korst.
Daarna is het tijd om ook daadwerkelijk smaken te gaan toevoegen. Om hiermee te beginnen is gerookt paprikapoeder iets wat enorm vaak gebruikt wordt in allerlei barbecue rubs. Naast de karakteristieke paprika-smaak geef je hiermee direct een milde pittigheid èn die heerlijke smokey-ness mee aan je vlees. Wat ons betreft dus een no-brainer als het aankomt op het maken van je eigen barbecue rub.
Naast gerookt paprikapoeder is ook knoflookpoeder een graag geziene gast in de rub van de echte meester-grillers. Met het toevoegen van knoflookpoeder geef je een intense knoflooksmaak mee aan je gerechten. Die heerlijk licht-scherpe en hartige smaak waar we allemaal zo van houden.
Om deze basis compleet te maken mogen we zwarte peper natuurlijk niet vergeten. Als èèn van de meest veelzijdige smaakversterkers mag zwarte peper absoluut niet ontbreken in jouw barbecue rub. Zwarte peper kun je natuurlijk niet voor niets vinden in praktisch ieder keukenkastje!
Hierboven hebben we je de basis voor een iedere goede barbecue rub gegeven. Maar vanaf daar begint het leukste gedeelte eigenlijk pas. Met deze basis kun je namelijk eindeloos variëren. Maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van het gerecht wat je gaat maken. Ga je bijvoorbeeld spareribs maken op de barbecue? Probeer dan eens aan deze basis komijnpoeder, cayennepeper en uienpoeder toe te voegen. Komijnpoeder voor die heerlijke aardse, warme smaak. Cayennepeper voor de pittigheid, want dat mag natuurlijk niet ontbreken als je jouw eigen spareribs gaat maken op de barbecue. En als laatste voegen we graag uienpoeder toe om het af te maken. Hiermee voeg je een licht-zoete smaak toe, wat helpt bij het balanceren van alle intense smaken in deze rub.
Of misschien ben je wel van plan een stuk kip te kruiden om deze vervolgens te gaan grillen op de barbecue. Om kip goed op smaak te brengen kunnen in ieder geval zout, peper, gerookt paprikapoeder en knoflookpoeder niet ontbreken. Of je ook die krokante korst wil geven aan je kip door het toevoegen van het suiker is natuurlijk volledig aan jou.
Wat naast de basis barbecue rub vaak wordt toevoegd aan rubs voor het kruiden van kip zijn gedroogde groene kruiden. Iets wat eigenlijk bij iedereen in de smaak valt is gedroogde tijm en oregano. Hiermee geef je een supersterke aromatische smaak aan je kip, en wat ons betreft overheerlijk.
Maar wellicht heb je wel liever een stuk rundvlees, zoals een bavette, of een mooi stuk picanha. Ook een bavette of picanha kun je heerlijk op smaak brengen met een goede barbecue rub. Wij zouden voor het beste resultaat (waarmee jij geheid jouw vrienden en familie omver gaat blazen bij je volgende barbecue) aan de eerdere genoemde basiskruiden komijnpoeder, uienpoeder en gedroogde tijm toevoegen.
En ben je vegatarisch of simpelweg even geen zin in een stukje vlees? Dan kun je ook van jouw gegrilde groenten een waar culinair feestje maken met de juiste kruiden! Het suiker zouden we dan wel weglaten, maar de rest van de basis volstaat nog steeds. Een gepofte aardappel van de barbecue is bijvoorbeeld heerlijk met een mix van zwarte peper, zout, gerookte paprika, knoflookpoeder, gedroogde rozemarijn en een beetje verse citroenrasp.
Los van de suggesties die we hierboven hebben gedaan is het mooie van je eigen rub maken natuurlijk dat je zelf de baas bent. Experimenteer, kijk wat wel en niet werkt, en wees vooral niet bang om iets ‘fout’ te doen. Leer je alleen maar van, toch? Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om aan je rub chilipoeder toe te voegen voor een beetje extra pit? Of mosterdpoeder, om die heerlijke scherpte van mosterd toe te voegen? En misschien ligt deze iets minder voor de hand, maar met een snufje kurkuma kan je jouw kip echt een extra dimensie geven. Enorm leuk èn lekker om je vrienden en familie eens mee te verrassen!
Het voorbereiden van een barbecue kan een heel gedoe zijn. De tuin schoonmaken. Boodschappen doen. Misschien zelfs nog even het gras maaien. Daar kan allemaal flink wat tijd in gaan zitten… Dan snappen we het best als je geen zin en tijd hebt om òòk nog eens zelf een barbecue rub te maken.
Maar gelukkig hebben we daar wat voor! In onze webshop vind je namelijk een aantal kant-en-klare rubs die je direct kunt gebruiken. Scheelt jou weer tijd en moeite. Daarnaast bevatten deze kant-en-klare rubs een stuk minder zout en suiker dan de rubs die je in andere winkels kunt kopen – zoals je dat natuurlijk van ons gewend bent. Wel zo gezond.
Voor zowel varkensvlees, rundvlees, als kip hebben wij de beste barbecue rub geprobeerd samen te stellen. Ben je van plan spareribs te maken? Dan kan je jezelf enorm veel tijd en moeite besparen door te gaan voor Porky’s Rub. Hieraan hebben we naast de basiskruiden dille, citroen en kurkuma toegevoegd. Misschien niet heel ‘traditioneel’, maar wat ons betreft wel enorm lekker. Net even wat anders dan de rest. En lekker fris.
Eerder in deze blog hebben we je ook tips en inspiratie gegeven voor het maken van een rub voor bavette of picanha. Mocht dat nou allemaal wat teveel moeite worden hebben wij in onze webshop voor jou de Beef BBQ Chief. Geheid dat jouw vrienden en familie je een meester-BBQ’er gaan noemen na het proeven van deze rub – en dat zonder jouw kostbare tijd te moeten besteden aan het samenstellen van je eigen barbecue rub. Win-win, toch?
Voor het eenvoudig kruiden van je kip hebben we ook iets voor je waarmee je in èèn klap klaar bent. In onze webshop kun je namelijk de Rosemary’s Chicken Rub vinden. De naam verklapt het natuurlijk al; de sterspeler in deze rub is de rozemarijn. Ook zit er een snufje chilipoeder in voor een beetje pit en wat gedroogde tijm en komijn om hem helemaal af te maken. Simpelweg de kipkruiden op de kip strooien, een uurtje wachten om alle smaken lekker te laten intrekken en daarna op de barbecue. Een kind kan de was doen.
Je kunt er uiteraard voor kiezen om voor een van (of natuurlijk alle) bovenstaande kant-en-klare barbecue rubs te gaan om jezelf tijd en moeite te besparen. Maar misschien nog wel leuker is het experimenteren met allerlei verschillende smaakcombinaties. Wat iemand anders lekker vind hoef jij natuurlijk niet lekker te vinden. En andersom. Daarom moedigen we het alleen maar aan om allerlei verschillende combinaties te ontdekken om er zo achter te komen wat bij jou en jouw familie en vrienden het meest in de smaak valt.
We hopen je hiermee voldoende ideeën en inspiratie gegeven te hebben om zelf aan de slag te gaan met het maken van jouw eigen unieke mix barbecue kruiden. En mocht je nou even om tijd verlegen zitten zijn er zoals je hebt kunnen lezen ook genoeg andere mogelijkheden om van jouw gerechten een culinair feestje te maken. Met de kant-en-klare barbecue rubs zet je namelijk binnen no-time een heerlijk stuk vlees of kip op tafel. Geniet ervan, en we zijn benieuwd welke kruiden er allemaal in jouw eigen unieke barbecue rub gaan. Eet smakelijk, en alvast veel plezier met je volgende barbecue!