Pepers zijn er in alle soorten en maten. Zo hebben we het in een eerdere blog gehad over de chipotle peper, maar daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer pepers die het verdienen om uitgelicht te worden. De pepers die waarschijnlijk direct bij je naar boven komen zijn zwarte peper, chili peper en cayenne peper. En over die laatstgenoemde, cayenne peper, willen we het vandaag met je hebben.
Hoewel je cayenne peper veel ziet terugkomen in allerlei recepten, is het voor veel mensen nog onduidelijk wat cayenne peper precies is en wat de verschillen zijn tussen cayenne peper en chili peper. Daarnaast heb je misschien weleens gehoord dat cayenne peper toevoegen aan je dieet enorm goed kan zijn voor je gezondheid. Maar op welke manier precies? En hoe kun je cayenne peper verwerken in je gerechten?
Het antwoord op al deze vragen gaan we je in deze blog geven. Na het lezen van deze blog weet je wat cayenne peper is en wat nou precies het verschil is tussen cayenne peper en chili peper. Ook weet je straks waarom het handig kan zijn om in de wintermaanden eens extra cayenne peper toe te voegen aan je gerechten. En natuurlijk geven we je enkele recepten zodat je direct aan de slag kunt met deze heerlijke smaakmaker. Laten we beginnen!
De cayenne peper kent haar oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. Hier komt deze dunne, langwerpige peper gewoon in de natuur voor. De cayenne peper is vernoemd naar de gelijknamige hoofdstad Cayenne van het Zuid-Amerikaanse land Frans-Guyana, wat naast Suriname ligt. Net als de chipotle peper is de cayenne peper hoogstwaarschijnlijk mee terug naar Europa genomen door de Europese ontdekkingsreizigers, van waar het vervolgens middels de vele handelsroutes tussen Azië en Afrika de rest van de wereld bereikt heeft.
Een rijpe cayenne peper is dieprood van kleur en staat bekend om zijn pittige smaak. Deze scherpte wordt toegevoegd door capsaïcine, de stof die in iedere peper zorgt voor de pittigheid. Cayenne peper wordt dan ook vaak aan gerechten toegevoegd die wel een extra kick kunnen gebruiken. Zowel vers, gedroogd als gemalen kun je het in meerdere kruideniers en supermarkten vinden. Toch zie je cayenne peper, in tegenstelling tot de jalapeno peper of chili peper, het vaakst in de gedroogde poedervorm terugkomen.
Cayenne peper wordt als poeder gebruikt in zowel professionele keukens als in de thuiskeukens van hobbykoks. Je ziet cayenne peper meer dan eens terug in recepten voor stoofpotten, curry’s en vlees- en visgerechten. Ook is tegenwoordig hot sauce enorm populair, waarin cayenne peper vaak gebruikt wordt om een aangename pittigheid toe te voegen. Verderop in deze blog geven we je twee recepten waarmee jij aan de slag kunt met deze peper!
Cayenne peper en chili peper zijn termen die vaak onterecht door elkaar gebruikt worden. Cayenne peper en chili peper zijn namelijk niet hetzelfde. Chili peper is een verzamelterm die gebruikt wordt om verschillende soorten pepers, de pepers die lid zijn van de capsicum-familie, aan te duiden. Onder de chili pepers kun je dan ook veel verschillende soorten pepers vinden, zoals de jalapeno, habanero, poblano en natuurlijk de cayenne peper.
De cayenne peper daarentegen is een specifieke peper, die in het Latijns de capsicum annuum heet. Hij behoort dus wel tot de familie van de chili peper, maar het is echt een pepersoort op zichzelf met een unieke scherpte en smaakprofiel. Als vuistregel kun je aanhouden dat iedere cayenne peper een chili peper is, maar dat iedere chili peper zeker geen cayenne peper is.
Naast een heerlijke smaakmaker is cayenne peper om verschillende redenen goed voor de gezondheid. Aan capsaïcine, de stof die ervoor zorgt dat de cayenne peper scherp van smaak is, worden namelijk allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo zie je deze stof vaak terug op het etiket van verschillende crèmes vanwege zijn pijnstillende eigenschappen. Vooral crèmes die helpen tegen pijn bij artritis en spierpijn bevatten vaak capsaïcine. Capsaïcine smeren op de huid zorgt ervoor dat de zenuwuiteinden lichtelijk verdoofd worden, waarmee de pijn verlicht wordt.
Naast de pijnstillende eigenschappen van cayenne peper helpt het ook bij het verbeteren van de gezondheid van het hart. Zo laten meerdere studies zien dat cayenne peper de gezondheid van het hart verbetert door zowel de bloeddruk als het cholesterolniveau te verlagen. Daarnaast zorgt het eten van cayenne peper dat de bloedvaten verwijd worden, wat de bloedsomloop verbetert. En zelfs bij het reguleren van het gewicht kan cayenne peper helpen. Omdat capsaïcine zowel de verbranding van vet als de stofwisseling stimuleert, kan het structureel eten van cayenne peper je helpen bij het op een gezond gewicht blijven.
En daar houden de voordelen van cayenne peper niet op. Cayenne peper helpt namelijk ook tegen de verkoudheid! De scherpte van de peper helpt bij het vrijmaken van de neusgangen en is daarmee een natuurlijk medicijn tegen een verstopte neus. Helemaal in de wintermaanden kan het daarom verstandig zijn om cayenne peper te gebruiken in je gerechten, zodat je in de winter niet met een verstopte neus hoeft rond te lopen.
Hierbij moeten we nog wel een kleine kanttekening plaatsen: hoewel cayenne peper een medicijn tegen veel kleine kwaaltjes is, kan teveel cayenne peper eten leiden tot irritaties van de luchtwegen en kan zorgen voor problemen met de spijsvertering. Geniet daarom met mate van deze smaakmaker!
Nu je weet wat cayenne peper is en waarom het goed is voor de gezondheid, ben je waarschijnlijk benieuwd hoe je het kunt gebruiken in de keuken. Zoals we hierboven ook al zeiden zie je cayenne peper vaak terug in stoofpotten, curry en vlees- en visgerechten die wel wat pittigheid kunnen gebruiken. Om je een idee te geven van wat er mogelijk is met cayenne peper noemen we hieronder twee heerlijke gerechten waarin je je avontuur met cayenne peper kunt beginnen.
Mocht je nu beslist niet van pittig eten houden, zou je cayenne peper kunnen vervangen door paprikapoeder. Echter, in paprikapoeder zit in vergelijking met cayenne peper een minimale hoeveelheid capsaïcine, wat betekent dat paprikapoeder een stuk minder potent is dan cayenne peper in het bijdragen aan een goede gezondheid.
Een heerlijke manier om cayenne peper te gebruiken is om het toe te voegen aan een kipmarinade. Meng hiervoor in een kom een eetlepel paprikapoeder, een eetlepel komijnpoeder, een halve eetlepel cayenne peper (ligt eraan hoe pittig je graag je kip eet) en zwarte peper en zout naar smaak. Door deze kruidenmix aan te mengen met olijfolie creëer je een mooie, smaakvolle marinade. Daarna kun je de kipfilet, kipdijfilet of kippenvleugels insmeren met de marinade, waarna je deze minimaal een half uur wilt laten rusten in de koelkast zodat de marinade goed zijn werk kan doen.
Wanneer je een half uur hebt gewacht zal de kip goed op smaak zijn en klaar om gebakken te worden. Doe dit op middelhoog vuur, zodat de kip een prachtige gekarameliseerde buitenlaag krijgt. Vervolgens kun je deze kip verwerken in een gerecht naar keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wrap. Vul de wrap met de heerlijk pittige kip, verse groenten en een schep zure room, waarmee je binnen no-time een heerlijke en voedzame maaltijd op tafel zet. Of gebruik de marinade om pittige kippenvleugels mee te maken, die je vervolgens kunt serveren met een gegrilde maïskolf en coleslaw. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Naast het marineren van een heerlijk stukje kip kan cayenne peper een mooie kick toevoegen aan geroosterde groenten uit de oven. Wat je hiervoor wilt doen is in essentie hetzelfde als voor de kip, we beginnen namelijk met een marinade. In dit gerecht gebruiken we als groente bloemkoolroosjes, maar je zou natuurlijk ook andere groenten kunnen gebruiken die goed te roosteren zijn in de oven, zoals courgette, wortel of zelfs spruitjes.
De marinade maken we door paprikapoeder, knoflookpoeder, cayennepeper, zwarte peper en zout te mengen. Net als bij de kip is het van belang om goed na te denken over hoe pittig je de groenten graag eet. Hiervoor geldt: hoe meer cayenne peper, hoe pittiger het eindresultaat. Meng vervolgens de kruidenmix aan met een scheut olijfolie, waarna je de bloemkoolroosjes kunt insmeren met de marinade.
Rooster de bloemkoolroosjes vervolgens 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius. Wanneer de bloemkoolroosjes mooi goudbruin en knapperig zijn, zijn ze klaar. Heerlijk als pittig bijgerecht, naast gebakken aardappels en een (vega-)burger. Of misschien wel als toevoeging aan een Thaise curry. Ook hiervoor geldt, je kunt er alle kanten mee op!
In deze blog hebben we je meegenomen in wat cayenne peper precies is. Zo kun je nu de termen cayenne peper en chili peper uit elkaar houden en weet je ook hoe cayenne peper aan zijn naam komt! Los van dat je deze peper als smaakmaker kunt gebruiken, hebben we je in deze blog ook verteld op welke manieren deze peper bijdraagt aan een goede gezondheid. Naast dat het een heerlijke kick geeft aan je gerechten, zoals de pittige kip of geroosterde bloemkoolroosjes waar we je hierboven over verteld hebben, werk je met het eten van cayenne peper tegelijkertijd aan je gezondheid!
In ons assortiment kun je cayenne peper in poedervorm, de meest voorkomende vorm van cayenne peper, vinden. Zoals je van ons gewend bent zit in de potjes, zakjes of strooibussen cayenne peper die wij aanbieden enkel en alleen cayenne peper, dus geen ongewenste zouten of E-nummers. Waar ga jij de cayenne peper voor gebruiken? Om je vlees en groenten mee op smaak te brengen? Of misschien wel tegen de verkoudheid tijdens de koude wintermaanden? Middels deze blog hebben we je hopelijk weer wat wijzer gemaakt, waarmee jij een weloverwogen en smaakvolle keuze kunt maken in de keuken. Geniet van deze heerlijke smaakmaker; eet smakelijk!