In een vorige blog zijn we met je gedoken in de ins en outs het vegetarische dieet. Hierin vertelden we dat je met een vegetarisch dieet bijdraagt aan een gezondere en groenere wereld. Veel mensen denken dat je daarvoor moet inleveren op smaak - dat je hiermee minder kan genieten van eten. Maar wat ons betreft is dat onzin. Door kruiden en specerijen voor je te laten werken kun jij namelijk een maaltijd op tafel zetten waar je U tegen zegt, zònder dat je hiervoor vlees nodig hebt.
Vandaag willen we je een aantal basistechnieken en -recepten meegeven waarmee jij op een gezonde en groene manier aan de slag kunt in de keuken. Door deze tips en tricks toe te voegen aan jouw culinaire arsenaal, kun je straks binnen een handomdraai een lekkere en makkelijke vegetarische maaltijd op tafel zetten, verras je vrienden en familie met een vegetarische culinaire avond en kun je je zèlfs wagen aan vegetarische gerechten van de barbecue. Geloof je ons niet? Lees dan snel verder!
Of je nu een recept opzoekt op het internet, in een boek, of je schudt een maaltijd uit je culinaire mouw; je ziet dat de meeste gerechten zijn opgebouwd uit 3 onderdelen. Een bron van eiwitten, een bron van koolhydraten en een bron van groenten vormen de basis van de meeste (avond)-maaltijden. Waar deze bron van eiwitten van oudsher een stukje vlees is, kan je dit onderdeel vrij makkelijk vegetarisch of plantaardig maken.
Zo zijn peulvruchten een goede bron van eiwitten, waarmee jij het stukje vlees op je bord kunt vervangen op een gezonde en duurzame manier. Door een curry in plaats van met kip met kikkererwten te maken, hoef je niet af te doen aan smaak en de hoeveelheid eiwitten in het gerecht, maar eet je wél vegetarisch. De smaak van een goede curry staat of valt natuurlijk met de kruidenmix die gebruikt is, dus als je ervoor zorgt dat die goed is, wordt het sowieso smullen.
En wat dacht je van eieren? Hoewel eieren niet plantaardig zijn, zijn ze een geweldige bron van eiwitten. Daarnaast kun je met eieren letterlijk alle kanten op. Koken, bakken, pocheren - als een omelet of gescrambled. Je kunt er meer kanten mee op dan het gemiddelde stuk vlees, ze zijn beter voor de gezondheid én duurzamer voor de wereld. Plus, door je eieren op smaak te brengen met heerlijke kruiden en specerijen, zoals gerookte paprika, peper en zout, kun je een eitje minstens zo lekker maken als een stuk vlees.
Door per soort gerecht een standaard vegetarische of plantaardige vervanger van het vlees te hebben die in het gerecht gebruikt wordt, kun je vegetarisch eten voor jezelf een stuk makkelijker maken. Gebruik in soepen, stoofpotten en curry’s peulvruchten, zoals kikkererwten of linzen, als eiwitbron. En in de gerechten waar je ‘normaal’ een stukje vlees los eet, zoals een oer-Hollandse AVG (aardappels, vlees en groenten), kun je het vlees eenvoudig vervangen door 2 of 3 gebakken eieren.
Om je op weg te helpen om doordeweeks een lekkere en makkelijke vegetarische maaltijd op tafel te zetten, hebben we nu een aantal recepten voor je waar je eindeloos mee kan variëren
Zo kun je vrij eenvoudig een zowel vegetarische als smaakvolle roerbak bereiden, ideaal voor een drukke doordeweekse dag. Roerbak hiervoor een mix van verse groenten, zoals paprika, wortel en champignon, in een beetje olie totdat ze gaar zijn. Hier voeg je vervolgens krokant gebakken blokjes tofu aan toe.
Voor de woksaus mix je 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, een scheutje citroensap, 2 eetlepels oestersaus, 1 eetlepel Bio Fantastic Five, ½ theelepel maizena, zwarte peper en zout. Even goed roeren, waarna je het toevoegt aan de groenten en tofu. Als je zo’n 10 à 20 seconden wacht zie je dat de saus begint te borrelen, wat het teken is dat de maizena zijn werk doet en de saus aan het indikken is. Als de saus even geborreld heeft kun je de groenten, de tofu en de saus verder door elkaar mixen.
Garneer de geroerbakte groenten en tofu vervolgens met fijngesneden bosui en serveer het over gekookte rijst of noedels. In de tijd dat de rijst of noedels gaar koken kun je de groenten en tofu roerbakken en op smaak brengen met de eenvoudige woksaus. Hiermee zet je dus binnen 15 tot 20 minuten een gezonde, vegetarische en vooral smaakvolle maaltijd op tafel. Eet smakelijk!
Naast deze heerlijke, snelle maaltijd staan er op onze website ook een aantal recepten voor eenvoudige, vegetarische gerechten. Wat dacht je van de bloemkool shoarma bowl met groene tahini dressing, waarmee je in ongeveer 30 minuten een maaltijd hebt om je vingers bij af te likken? En heb je het recept voor de vegan orzo salade met rucola pesto al gezien? Slechts 25 minuten werk, waarvan het resultaat een plantaardige smaaksensatie is.
We delen regelmatig heerlijke recepten op onze website en via onze social media kanalen, dus hou ze goed in de gaten als je op zoek bent naar inspiratie voor gezonde en smaakvolle gerechten!
Op een doordeweekse dag snappen we dat je het liefst voor een lekkere, makkelijke maaltijd gaat. Maar soms wil je gewoon graag eens uitpakken. Helemaal als er vrienden of familie langskomen. Heb je vlees nodig om hen te imponeren? Zeker niet! Je kunt namelijk ook culinaire hoogstandjes op een vegetarische manier maken.
Wat we je in ieder geval niet willen onthouden is de vegan eenpans lasagne die we onlangs gedeeld hebben op onze website en Instagram-pagina. Dit is een perfect gerecht om voor meerdere mensen te maken. Pak een grote pan, volg het recept wat je op de website kunt vinden en binnen een half uur kun je aan tafel. Niemand zal het vlees missen, omdat het gerecht heerlijk van smaak en goed in balans is.
Of verras je vrienden met de zoete aardappel frittata met zuurkool en rozijnen. Deze frittata wordt op smaak gebracht met de biologische Masala Magic, waarmee je een verrassend Indiaas tintje geeft aan dit gerecht. Een gewaagde, maar heerlijke combinatie, die zeker het proberen waard is. Durf jij het aan? Dit gerecht doet het goed als voorgerecht. Je kunt hem 4 dagen bewaren in de koelkast, waarmee je er ook meerdere dagen van kunt genieten als lunch.
En wie heeft gezegd dat barbecueën per sé een vlees-festijn moet zijn? Nou, wij in ieder geval niet! Je kunt namelijk ook genieten van de gezelligheid die bij een barbecue komt kijken zònder daarvoor vlees te hoeven bereiden. Maar wat maak je dan wel?
Een echte vegetarische barbecue-klassieker is de gevulde portobello. De versie die wij aan je willen laten zien is gevuld met geitenkaas, spinazie en pijnboompitten; een match made in heaven.
Neem hiervoor 4 grote portobello’s, waarvan je het steeltje verwijderd en volgens goed schoonmaakt. Leg ze op een bord of snijplank met de holle kant naar boven, zodat het een soort kommetje wordt.
Om de vulling te maken fruit je een fijngehakt uitje en 2 tenen knoflook in een eetlepel hete olijfolie aan. Voeg hier vervolgens de spinazie aan toe, totdat het geslonken is. Breng dit op smaak met zwarte peper en zout. Vul deze mix over de uitgeholde portobello’s, die al lagen te wachten om gevuld te worden. Kruimel daarna de geitenkaas en geroosterde pijnboompitten over de met vulling gevulde portobello’s.
Leg de portobello’s daarna op een warme barbecue, op een ingevet rooster. Het is belangrijk om het rooster in te vetten, zodat de portobello’s niet blijven plakken als ze klaar zijn. Laat ze vervolgens zo’n 10 á 15 minuten roosteren op de barbecue. Wanneer ze klaar zijn kun je ze nog garneren met een blaadje basilicum, maar dit is niet noodzakelijk. Je vegetarische delicatesse van de barbecue is klaar om geserveerd te worden - smullen maar!
Naast deze vegetarische barbecue-klassieker kun je natuurlijk ook ‘gewoon’ gesneden groenten grillen op de barbecue. Wat hierbij belangrijk is, is dat je voordat je groenten op de barbecue legt ze goed op smaak brengt. Gebruik hiervoor minstens zwarte peper en zout, wat je kan aanvullen met kruiden en specerijen die jij lekker vindt. Wat wij zelf een mooie toevoeging vinden is paprikapoeder, zowel voor de kleur als de smaak. Of experimenteer eens met kerriepoeder, waarmee je een heerlijk Oosters tintje meegeeft aan de groenten van de barbecue. En heb je de Habibi Veggie al eens gebruikt? Met deze duurzaam verpakte kruidenmix breng je je groenten eenvoudig op smaak, waar ook nog eens minder zout in zit dan reguliere mixen. Een smaakvolle en verantwoorde keuze!
Vegetarisch eten is niet alleen gezond, het is ook nog eens super-smaakvol. Mits je natuurlijk weet welke kruiden en specerijen je moet gebruiken om je gerechten op smaak te brengen. In deze blog hebben we je daarom meegenomen in hoe jij vlees op een duurzame manier kunt vervangen met vegetarische en plantaardige alternatieven, zodat jij jouw steentje kan bijdragen aan een gezonder leven en groenere wereld.
We hebben je verteld over lekkere en makkelijke doordeweekse vegetarische gerechten, maar ook hoe je op een gezonde manier een culinair hoogstandje maakt. En barbecueën? Ook dat kan heel goed vegetarisch. Voor je volgende dinner-party of barbecue hoef je echt geen vlees in huis te halen. Laat dat lekkere weer maar komen!
We hopen je hiermee geïnspireerd te hebben om te genieten van heerlijke vegetarische of plantaardige gerechten, op een gezonde en duurzame manier. Zo werken we met elkaar aan een mooie, smaakvolle toekomst! Doe jij ook mee?