We eten met zijn allen steeds minder vlees. Zo is 2,6% van de Nederlandse bevolking al vegetariër. Dat klinkt nog niet erg hoog, maar dat aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen. Helemaal nu steeds meer mensen erachter komen dat een vegetarisch dieet niet alleen hartstikke gezond is, maar ook nog eens enorm goed voor het milieu!
De meeste mensen die regelmatig vlees eten vinden dit vooral ‘gewoon lekker’, wat natuurlijk een goede reden is om het te blijven doen. Toch denken wij dat je voor een smaakvolle maaltijd echt geen vlees nodig hebt, zolang je maar de juiste kruiden gebruikt om je gerechten mee op smaak te brengen. En dat is precies waar we je mee willen helpen, door je te voorzien van kruiden en specerijen van hoge kwaliteit. Dit is voor ons dé manier om ons steentje bij te dragen aan jouw gezondheid en een groenere wereld, waarvoor je dus absoluut niet hoeft in te leveren op smaak!
Vandaag even geen kruiden of recepten in de spotlight. We willen het namelijk met je hebben over vegetarisch eten. Is het daadwerkelijk gezond? Om welke redenen eten mensen nog meer vegetarisch? En kleven er ook nadelen aan een vegetarisch eetpatroon? In deze blog gaan we al deze vragen beantwoorden! Om jou inzicht te geven. En misschien wel te inspireren jouw steentje bij te dragen aan een gezondere en groenere wereld, door volgende keer de vegetarische keuze te maken. Laten we beginnen!
De belangrijkste reden waarom mensen in westerse landen, zoals Nederland, vegetarisch eten is voor de gezondheidsvoordelen. Iemand die vegetarisch eet krijgt over het algemeen minder verzadigde vetten binnen dan iemand die wel vlees eet, waardoor vegetarisch eten ten opzichte van vlees eten wat betreft de gezondheid inderdaad een goede keuze is. In vlees, en dan vooral in bewerkte stukken vlees zoals speklap, gehakt en worst, zitten veel verzadigde vetten, die het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, waar een vegetarisch dieet, of in ieder geval minder vlees eten, een natuurlijk medicijn tegen kan zijn.
Naast dat vegetarisch eten kan helpen om het cholesterolgehalte op een gezond niveau te houden, hebben meerdere studies aangetoond dat geen vlees eten helpt voor mensen met diabetes type 2. Vooral het grote aantal vezels in plantaardige voeding helpen met het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor deze stabieler blijft. Hiermee kun je makkelijker de nare gevolgen van diabetes type 2 onder controle houden.
En niet alleen is vegetarisch eten vandaag gezond voor je, het kan je letterlijk helpen om langer te leven. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor! Er zijn verschillende studies die aantonen dat het risico om te overlijden aan een ziekte afneemt als je vegetarisch eet. De grootste bijdrager hieraan is de sterk verlaagde kans op hart- en vaatziekten, wat het interessant kan maken om een vegetarisch dieet te overwegen.
Daar houden de gezondheidsvoordelen nog niet op! Een vegetarisch kan je ook helpen met afvallen. Omdat plantaardige voeding vaak calorie-armer is dan vlees, zit je simpelweg eerder vol wanneer je geen vlees eet. Vegetariërs hebben vaker moeite met voldoende calorieën binnenkrijgen dan dat ze te veel binnen krijgen, mits er een gezond eetpatroon op na wordt gehouden.
Ook als vegetariër kun je natuurlijk allerlei soorten bewerkt voedsel naar binnen werken, wat soms mag, maar niet de basis van je dieet moet zijn. Voor een maaltijd vol smaak kun je het beste heerlijke kruiden en specerijen voor je laten werken, in plaats van dat je sterk bewerkt voedsel eet. En naast dat je met kruiden en specerijen gezonde gerechten op smaak kunt brengen, zijn veel kruiden en specerijen op zichzelf ook goed voor de gezondheid. Ken je bijvoorbeeld de gezondheidsvoordelen van cayenne peper al? En wist je dat steranijs kan helpen tegen de verkoudheid?
Los van dat een vegetarisch dieet goed is voor jou en je gezondheid, kan het bijdragen aan een betere wereld voor iedereen. Zo verklein je met het niet eten van vlees jouw negatieve impact op het milieu.
De vleesindustrie is een van de meest vervuilende industrieën op aarde. Waarom? De veehouderij gebruikt allereerst enorm veel land. Voor de productie van vlees is meer ruimte nodig dan voor de productie van plantaardige producten. Door minder vlees te eten kan de landbouwgrond efficiënter gebruikt worden, waarmee we zelfs meer ruimte over houden om de natuur haar gang te laten gaan.
Ook kost het produceren van vlees enorm veel water. 1 kilo rundvlees kost al snel zo’n 15.000 liter! Dat is schoon drinkwater wat nu niet meer 1, 2, 3 op een andere manier gebruikt kan worden. Op zichzelf al een goede reden om te minderen met het eten van vlees, maar dan hebben we het nog niet eens gehad over alle broeikasgassen die worden uitgestoten door koeien die staan opgekropt in megastallen en het lozen van mest van varkens. En wat dacht je van de ontbossing die nodig is om ruimte te maken voor de veehouderij?
Ook is geen vlees eten natuurlijk enorm goed in het kader van dierenwelzijn. Naast de negatieve impact die de veehouderij op het milieu heeft, is het ook niet altijd even prettig voor de dieren… Door vegetarisch te eten heb je respect voor de dieren. Je maakt hiermee een statement voor een beter leven voor alles wat leeft en je steunt de duurzame en diervriendelijke landbouw. En dan is het ook nog eens gezonder voor jou, plus dat een maaltijd waar vlees in zit vaak duurder is dan een vegetarische maaltijd. Dan klinkt vegetarisch eten ineens als een no-brainer, toch?
Zoals je kunt lezen zijn we enthousiast over het minderen van de vleesconsumptie en het vegetarische dieet, maar er zijn natuurlijk ook redenen om niet vegetarisch te eten. Om een volledig beeld te geven van alles wat bij dit dieet komt kijken nemen we je ook kort hierin mee.
Zo is het ene stukje vlees het andere niet. Er zit bijvoorbeeld veel verschil tussen een biologische en industriële biefstuk. Een koe kan ook een goed leven hebben gehad, heerlijk gegraasd hebben in het weiland zijn hele leven, waarna hij is gestorven om vervolgens verwerkt te worden tot voedsel voor ons. Eigenlijk heel efficiënt gebruik van de natuur, waarbij ook respect voor de dieren is. Als dit vervolgens lokaal verwerkt wordt in een gerecht is er ook weinig transport nodig geweest om het te vervoeren, waarmee de impact van dit stukje vlees op het milieu klein is.
Er zijn dan ook vegetarische producten die nog meer broeikasgassen uitstoten dan de productie van dit soort vlees. Een studie van het WWF toont aan dat de productie van tofu meer broeikasgassen uitstoot dan lokaal geproduceerd vlees. Echter wordt er nog maar weinig vlees op deze biologische, lokale manier geproduceerd en verkocht, mede omdat hierdoor de prijs van zo’n stukje vlees vele malen hoger is dan zijn industriële broertje. Overal het algemeen mogen we daarom wel stellen dat je qua impact op het milieu beter geen vlees kunt eten.
Een andere reden om wel vlees te eten is omdat gezien kan worden als onderdeel van een gezond dieet. Het is rijk aan eiwitten en verschillende essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, zink en vitamine B12. Het is lastiger om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen als je hoofdzakelijk plantaardig eet. Toch kun je ook als vegetariër prima aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid komen. Zo zitten er voldoende eiwitten in producten als bonen, erwten, eieren, tofu, noten en ga zo maar door. In deze producten vind je ook ijzer en zink. En in verschillende graansoorten en zuivelproducten vind je dan weer vitamine B12. Hoewel het lastiger is om als vegetariër aan deze voedingsstoffen te komen, krijg je dit geheid binnen met een gevarieerd, gezond dieet.
In één keer je hele eetpatroon omgooien is lastig, dus als jij wilt minderen met je vleesconsumptie kun je het beste beginnen met kleine stappen. Van elke dag vlees eten naar 5 dagen vlees in de week is al een prachtige stap, waarmee jij helpt onze wereld een stukje gezonder en groener te maken. Vervolgens kun je dit verder gaan afbouwen, als je daar behoefte aan hebt. Of kijk bijvoorbeeld eens naar een pescotarisch dieet, waarin je geen vlees maar wel vis kunt eten. Hiermee krijg je veel goede vetten binnen en verklein je jouw negatieve impact op het milieu al aanzienlijk!
Veel mensen die zeggen niet te kunnen of willen stoppen met vlees eten vinden het ‘gewoon lekker’. Maar voor een smaakvolle maaltijd heb je echt geen vlees nodig! Door tijdens het koken gebruik te maken van heerlijk smaakvolle kruiden en specerijen kun jij een vegetarisch gerecht op tafel zetten wat minstens zo lekker en gezond is als een gerecht waar wél vlees in zit. En daarmee heb je ook nog eens een positieve invloed op jouw directe leefomgeving. Een makkelijke keuze toch, als je het zo bekijkt?